Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Realitky hodnotili obchodovanie na trhu v decembri pozitívne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Rok 2016 bol v histórii merania Indexu realitného zdravia výnimočný a mesiac december bol pomyselnou čerešničkou na torte tohto v realitnom biznise rekordného roka, zhodnotila NARKS.

Bratislava 6. februára (TASR) – Realitným kanceláriám na Slovensku sa v decembri minulého roka darilo. Potvrdili to v prieskume Index realitného zdravia (IRZ), ktorý pravidelne pripravuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Vývoj obchodovania na trhu s nehnuteľnosťami v tomto období označili známkou 2,47.

„Rok 2016 bol v histórii merania Indexu realitného zdravia výnimočný a mesiac december bol pomyselnou čerešničkou na torte tohto v realitnom biznise rekordného roka,“ zhodnotila asociácia.

Decembrový index na úrovni 2,47 opäť prelomil hranicu 2,50, čo je v rámci prieskumu rekord tohto mesiaca. Index bol o 0,15 bodu lepší ako predpoklad realitných profesionálov z novembra (2,62) a po prvý raz prešiel do plusovej časti stupnice.

„Veríme, že dobrý pocit respondentov v decembri 2016 je nádejným znamením pre začínajúci sa rok 2017,“ uviedla NARKS.

Regionálny rozdiel v hodnotení IRZ, ktorý v ostatných mesiacoch pomerne výrazne naznačoval väčšiu spokojnosť s obchodovaním v Bratislavskom kraji, bol v decembri takmer nulový. Iba 0,02 bodu v prospech bratislavských (2,45) realitných kancelárií signalizuje podľa asociácie pozoruhodné pocitové zlepšenie biznisu mimobratislavských (2,47) subjektov.

„Nie je síce pravdepodobné, že by tento unikátny jav pokračoval aj v nasledujúcich mesiacoch nového roka, napriek tomu to považujeme za významný signál. Veľmi pozitívny,“ konštatovala.

Prognóza vývoja IRZ na január NARKS hodnotou 2,54 príjemne prekvapila. Je to totiž najlepší januárový výhľad indexu v histórii merania a je blízko k hranici 2,50, ktorá oddeľuje pozitívnu časť stupnice od negatívnej. Jeho tvorcovia sa pritom na prvý mesiac v roku pozerajú obvykle dosť opatrne.

Asociácia zároveň poukázala na to, že šesť mesiacov minulého roka dosiahlo IRZ lepší ako 2,50, čo považuje za znak významného a stabilného rastu slovenského trhu nehnuteľností.

Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní ako pre realitných profesionálov, tak aj pre verejnosť so záujmom o reality.