Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Realitné kancelárie očakávajú v tomto roku nadpriemerný rast trhu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Realitní odborníci vlaňajšok ohodnotili známkou 2,42, čo je druhá najlepšia hodnota v histórii merania indexu od júna 2013.

Bratislava 24. januára (TASR) – Uplynulý rok 2015 na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami hodnotia realitní profesionáli pozitívne. Označili ho totiž známkou 2,42. Pravidelný mesačný Index realitného zdravia (IRZ), ktorý zostavuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), v decembri dosiahol hodnotu 2,60.

Index realitného zdravia sa v decembri ustálil na hodnote 2,60, čo je o 0,04 bodu horšie ako v novembri, no o 0,06 bodu lepšie, ako bola decembrová prognóza. Medziročne ide o nepatrné zlepšenie o 0,02 bodu.

Prognóza indexu na január 2,56, ktorá je významne lepšia oproti výhľadom na január 2014 a 2015, podľa asociácie znamená, že jeho tvorcovia očakávajú výborný štart do nového roka. "Podľa vývoja v uplynulom období pokladáme túto prognózu za trošku optimistickú. Bolo by veľkým prekvapením, ak by reálny januárový index dosiahol lepšie hodnoty ako 2,65," domnieva sa prezident NARKS Ján Palenčár.

Priemerný nameraný IRZ za rok 2015 dosiahol hodnotu 2,58 a bol o 0,05 bodu lepší ako za rok 2014. "Trh sa z podpriemerného stavu obchodovania dostáva vyššie a podľa prognózy sa tam nezastaví. Ak sa na Slovensku a na slovenskom trhu nehnuteľností nestane niečo dramatické, veríme, že na konci už budeme rok 2016 hodnotiť ako nadpriemerný," predpovedá Palenčár.

Realitní odborníci vlaňajšok ohodnotili známkou 2,42, čo je druhá najlepšia hodnota v histórii merania indexu od júna 2013. Tento rok pritom očakávajú ešte lepší vývoj obchodovania na trhu, keď je ich ročná prognóza na úrovni 2,21.

"Keďže ide o kvalitatívne meranie, meranie pocitu či emócie na základe dlhoročných skúseností respondentov, vieme konštatovať, že realitní profesionáli boli na konci roka spokojnejší, ako sa ukazovalo v mesačných meraniach a vyzerá to tak, že očakávania rastu trhu v roku 2016 sú vysoko nadpriemerné," uzavrel Palenčár.

Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality.