Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Realitný trh na Slovensku prežíva výnimočný rok, tvrdia odborníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvých päť mesiacov tohto roka je podľa realitných profesionálov najlepších za predchádzajúce tri roky.

Bratislava 19. júna (TASR) – Máj priniesol nový rekord v meraní nálad na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami. Realitné kancelárie, ktoré sa zúčastňujú pravidelného prieskumu Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS), hodnotia vývoj obchodovania na trhu stále priaznivejšie. Index realitného zdravia (IRZ) bol v minulom mesiaci 2,31.

Májový index zlepšil doterajší rekord z tohtoročného apríla o 0,07 bodu a dosiahol hodnotu 2,31. Medziročne ide o zlepšenie o 0,14 bodu. „Niekoľko rokov len nepatrne rastúci trh prešiel na vyšší stupeň aktivity. Navyše, ak sa hodnotenie tvorcov indexu už štvrtý mesiac plynulo zlepšuje od 2- k 2 a kráča od rekordu k rekordu, je namieste tvrdenie, že realitný trh prežíva výnimočný rok,“ zhodnotil prezident NARKS Ján Palenčár.

Prognóza vývoja IRZ v júni je mierne opatrnejšia, ako bola na máj. Dosiahla známku 2,28 a je o 0,06 bodu horšia ako pred mesiacom, napriek tomu je v histórii merania indexu v prvej trojke najlepších. „Bolo by však prekvapením, ak aj júnový index prinesie rekord a po prvý raz sa dostane pod hranicu 2,3. Očakávame skôr mierny pokles súvisiaci s príchodom dovolenkového obdobia, kedy nastáva útlm v obchodovaní s nehnuteľnosťami,“ zdôvodnil Palenčár. Priemerný IRZ v júni za posledné tri roky je 2,58.

Prvých päť mesiacov tohto roka je podľa realitných profesionálov najlepších za predchádzajúce tri roky. „Nové a oživené developerské projekty rastú ako huby po daždi a predávajú sa aj z papiera. Ceny nehnuteľností idú hore, no myslíme si, že primerane. Malé rozbehnutie a zlepšenie trhu nie je hrozbou, ale odmenou všetkým, čo sa na ňom pohybujú dlhé 'chudobnejšie' roky. Myslíme si, že realitná bublina nehrozí,“ zdôraznil prezident asociácie.

Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní ako pre realitných profesionálov, tak aj pre verejnosť so záujmom o reality.