Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny nehnuteľností na bývanie ostanú kvôli slabšej ekonomike stabilné

Ilustračné foto TASR - Jozef Ďurník Foto: TASR

V rámci jednotlivých krajov sú dlhodobo najdrahšie byty a domy v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1679 eur za m2.

Bratislava 15. marca (TASR) - Priemerné ceny bytov a domov sú na Slovensku momentálne zhruba na úrovni 3. štvrťroku 2007.

Na konci posledného štvrťroku minulého roka sa cena nehnuteľností na bývanie pohybovala podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) na hodnote 1237 eur za meter štvorcový (m2). Priemerné ceny bytov a rodinných domov sa pritom už dlhodobo približujú a rozdiel sa znižuje.

"Posledný štvrťrok minulého roku potvrdil trend prevažného znižovania priemerných cien predražených bytov v novostavbách a priebežnej stabilizácie priemerných cien rodinných domov v priebehu celého roku 2012," povedala pre TASR hovorkyňa NBS Petra Pauerová. Podľa nej môže byť dôvodom fakt, že najmä v širšom okolí Bratislavy sa dá získať cenovo výhodnejšie bývanie v rodinnom dome s porovnateľnou plochou a komfortom bývania, ako v ponúkanom byte.

Priemerná cena m2 bytov sa vo 4. štvrťroku 2012 oproti predchádzajúcemu štvrťroku znížila o 4 eurá na hodnotu 1294 eur. Priemerná cena m2 domov sa zvýšila na konci vlaňajška o 28 eur na 1158 eur. K zníženiu priemerných cien došlo najmä pri menších bytoch. V rámci domov sa zvýšili predovšetkým priemerné ceny štandardných domov a ceny priestrannejších nehnuteľnosti sa znížili.

V rámci jednotlivých krajov sú dlhodobo najdrahšie byty a domy v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1679 eur za m2. Nasleduje Košický kraj s 973 eurami a Trenčiansky kraj s 820 eurami. V Prešovskom kraji stojí m2 nehnuteľnosti na bývanie 818 eur a v Žilinskom 776 eur. Najlacnejšie bývanie sa dá v rámci Slovenska zaobstarať v Nitrianskom (600 eur), Trenčianskom (639 eur) a v Banskobystrickom kraji (746 eur).

Predpokladané spomalenie výkonnosti ekonomiky SR v roku 2013 nedáva podľa Pauerovej nádej na zásadné zlepšenie príjmovej situácie slovenských domácností a ich schopnosti či ochoty zadlžiť sa kvôli bývaniu. Tieto skutočnosti budú preto určujúce aj pre najbližší vývoj na slovenskom trhu s bývaním. "Je pravdepodobná skôr jeho pokračujúca stagnácia vo väčšine regiónov pri pokračovaní stagnácie až znižovania priemerných cien bytov a stabilizácii priemerných cien rodinných domov," skonštatovala hovorkyňa NBS.