Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny nehnuteľností v 2. štvrťroku rástli, zdraželi najmä v Bratislave

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

Ceny nehnuteľností v druhom kvartáli boli poháňané nízkymi úrokovými sadzbami, rastom zamestnanosti, priemernej mzdy a dobrými ekonomickými vyhliadkami.

Bratislava 30. júla (TASR) - Rast cien nehnuteľností pokračoval na Slovensku aj v druhom štvrťroku tohto roka. Ceny sa zvýšili najmä v Bratislave, nárast však zaznamenal aj okres Banská Bystrica. Slováci mali pritom najväčší záujem o kúpu bytu. Vyplýva to z najnovších údajov realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Ceny nehnuteľností v druhom kvartáli boli poháňané nízkymi úrokovými sadzbami, rastom zamestnanosti, priemernej mzdy a dobrými ekonomickými vyhliadkami. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku zdraželi najmä nehnuteľnosti mimo hlavného mesta, podľa analýz portálu sa v druhom štvrťroku 2018 rastom cien dostala do popredia prekvapivo Bratislava. Pozoruhodný je aj rast cien v okrese Banská Bystrica, ktorý za posledný rok predviedol prírastky na úrovni 20 %. Týmto nárastom sa však len dotiahol na úroveň ostatných krajských miest. Slováci, ktorí v druhom kvartáli hľadali bývanie, prejavili najväčší záujem o kúpu bytu (46 %), naopak, 39 % Slovákov vyhľadávalo bývanie v rodinných domoch.

"Dynamika medziročného rastu cien nehnuteľností stále nechce poľaviť. Rast priemernej ceny bol v medziročnom porovnaní v druhom štvrťroku 2018 zaznamenaný hlavne v segmente trojizbových bytov a po dlhšom období bol výraznejší v Bratislave. Štatistické zvýšenie tejto priemernej ceny môže byť posilňované zmenou v zložení ponuky voľných nehnuteľností, keď výraznejšie zastúpenie získavajú novostavby a drahšie byty, keďže tie lacnejšie a dostupnejšie byty sa rýchlejšie predávajú," priblížil analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Martin Lazík.

Medzištvrťročný priemer nárastu cien bytov v Bratislave v segmente dvojizbových bytov bol na úrovni 3,65 % a 3,85 % v prípade trojizbových bytov. V oboch prípadoch išlo o najvyšší nárast za posledné dva roky pre hlavné mesto. "Vysoký medzikvartálny nárast cien v bratislavských okresoch nastal pravdepodobne preto, že po zavedení opatrení Národnej banky Slovenska (NBS) bude podľa výpočtov bánk a expertov reálne zhoršená dostupnosť hypoték práve v Bratislave," myslí si Lazík. Celkovo sa v Bratislave priemerná absolútna cena za dvojizbový byt pohybovala v druhom štvrťroku na úrovni 137.400 eur. Z ostatných miest v prípade dvojizbových bytov rast ceny o viac ako päť percent zaznamenala Banská Bystrica a v prípade Žiliny bol podľa analýz portálu rast tesne pod piatimi percentami. Zaujímavá zmena nastala v medzištvrťročnom porovnaní aj v prípade trojizbových bytov v Košiciach, kde bol nameraný až vyše štvorpercentný nárast priemernej ceny. Košice v segmente trojizbových bytov nasledovala Bratislava a za ňou Žilina.

Realitní odborníci sú presvedčení, že postupné sprísňovanie podmienok pri hypotékach už dlhšie vytváralo tlak na kupujúcich. Predpokladá sa, že k uvoľneniu tlaku príde už počas tohto leta, aj keď opatrenia NBS budú postupne zavádzané až do 1. júla 2019. "Najdôležitejšia novinka týkajúca sa celkového zadlženia k príjmu je už v platnosti a budeme sledovať, ako si s ňou poradí trh s nehnuteľnosťami. Je pravdepodobné, že bankový sektor bude mať naďalej snahu lákať nových klientov na nízke úrokové sadzby," očakáva Lazík. Pozitívom však podľa neho je stále veľmi dobrá platobná disciplína a nízka miera zlyhaných úverov. "Nasledujúce mesiace budú poznačené dovolenkovým obdobím, preto ďalší vývoj naznačia až mesiace po lete a tradičná silná jeseň v realitnom segmente. Nebude však prekvapujúce, ak nasledujúci tretí štvrťrok nebude kopírovať rast cien uplynulého štvrťroku a prinesie skôr stagnáciu cien," dodal Lazík.