Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Investície do nehnuteľností v strednej Európe dosiahli vlani miliardy

Kancelárie v NR SR Foto: TASR/Ivan Majerský

V regióne strednej a východnej Európy sú najpreferovanejšími typmi nehnuteľností na investície obchodné a kancelárske priestory.

Bratislava 24. októbra (TASR) – V regióne strednej a východnej Európy (SVE) sú najpreferovanejšími typmi nehnuteľností na investície obchodné a kancelárske priestory. Podľa medzinárodných poradcov v oblasti nehnuteľností sa v minulom roku v tomto sektore v regióne preinvestovalo 9 miliárd eur. Vyplýva to zo zistení najnovšieho vydania publikácie poradenskej spoločnosti KPMG Guide to Taxes on Real Estate in CEE.

Zistený celkový objem investícií za vlaňajšok nezahŕňa transakcie, ktoré sa realizovali v Rusku. Znamená to výrazný nárast investícií oproti roku 2014, kedy objem uzatvorených obchodov dosiahol 7,7 miliardy eur, a to vrátane transakcií na ruskom trhu.

Trh s nehnuteľnosťami v regióne SVE vykázal minulý rok značný rast a analytici tvrdia, že bude kontinuálne rásť ďalších desať rokov,” uviedol partner KPMG Poľsko pre oblasť daní Honorata Green. Podľa odborníkov na nehnuteľnosti budú v tomto regióne rásť hlavne investície do nehnuteľností v oblasti priemyslu a logistiky, najmä ako dôsledok zdravého rastu online obchodov a maloobchodu.


Prvá priečka patrí Poľsku



Štúdia ukázala, že v rámci sledovaného regiónu si svoju pozíciu najvýhodnejšej krajiny na investície do nehnuteľností udržalo Poľsko, s Českou republikou ako ďalšou preferovanou voľbou. Investori sa však zaujímajú aj o zaujímavé ponuky nehnuteľností v Rumunsku, na Slovensku a v Maďarsku.

Poľský trh je neporovnateľne väčší ako ten náš. Je tam vyšší dopyt, likvidita i viac investičných fondov. Je preto logické, že je pre investorov prvou voľbou. Zo segmentu hotelov je v regióne SVE najatraktívnejšia Praha alebo Budapešť, v segmente kancelárskych priestorov a logistických skladov je to Česká republika a Poľsko,“ zhodnotil senior manažér na oddelení transakčného poradenstva KPMG na Slovensku Martin Kaša.