Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na 1-izbový byt pracuje Slovák v priemere 54 mesiacov

Ilustračné fotoFoto: TASR/Radovan Stoklasa

V porovnaní s 1-izbovým bytom musí na kúpu 3-izbového bytu pracovať obyvateľ Slovenska s priemerným platom o takmer polovicu dlhšie.

Bratislava 7. marca (TASR) - Priemerne zarábajúci Slovák pracuje na 1-izbový byt 54 mesiacov. Podľa informácií Československej obchodnej banky (ČSOB) je to v porovnaní s realitným boomom z roku 2008 o 2,5 roka kratšia doba. "Nové bývanie si pritom dokážu najrýchlejšie zaobstarať obyvatelia Nitrianskeho kraja, naopak, za najdlhší čas si ho môžu dovoliť kúpiť ľudia v bratislavskom regióne," uviedla banka.

V porovnaní s 1-izbovým bytom musí na kúpu 3-izbového bytu pracovať obyvateľ Slovenska s priemerným platom o takmer polovicu dlhšie. Potrebuje naň zarábať 104 mesiacov, a to za predpokladu, že si bude odkladať celú zarobenú mzdu. Dostupnosť bývania v pomere ceny bytu a priemernej mzdy sa tak priblížila k situácii, aká bola na trhu v roku 2006.

Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša sa dostupnosť bývania zlepšila najmä vďaka klesajúcim cenám nehnuteľností a tiež nárastu miezd Slovákov. "Prakticky sme sa tak vrátili do roku 2006, kedy bol pomer cien nehnuteľností k priemerným mzdám porovnateľne nízky," skonštatoval Gábriš.

Na konci minulého roka si za jeden mesačný priemerný plat mohol Slovák dovoliť približne 0,69 m2 nehnuteľnosti. Najviac za svoj zárobok mohli získať obyvatelia Nitrianskeho kraja, a to 1,04 m2. Najmenej ľudia žijúci v Bratislavskom kraji. Za mesačný plat mohli na konci roka 2011 získať len 0,58 m2.