Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Odborníci volajú po prísnejších podmienkach podnikania v realitách

Ilustračná snímka Foto: Teraz TV

Na piatkovej konferencii, na ktorej sa zišlo viac ako 500 realitných expertov, predstavila Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS) svoje vízie do budúcnosti.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Realitní makléri a profesionáli, ktorí pôsobia v tejto oblasti na Slovensku, chcú sprísniť podmienky podnikania v realitách. Zhodli sa na tom dnes účastníci realitnej konferencie, ktorú v Bratislave zorganizovala Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

Realitná činnosť je v súčasnosti viazanou živnosťou. Môže ju vykonávať každý, kto má vysokú školu alebo päťročnú prax. To odborníci považujú za nedostatočné. "Prichádzame na trh s myšlienkou sprísnenia podmienok pre získanie živnostenského oprávnenia na realitnú činnosť. Aby každý záujemca, ktorý by chcel podnikať v tejto oblasti, musel zložiť skúšku odbornej spôsobilosti," priblížil prezident NARKS Ján Palenčár.



Jednu skúšku by podľa neho museli absolvovať majitelia a konatelia realitných kancelárií, druhú ich zamestnanci alebo spolupracovníci. "Títo by mali takzvanú podriadenú živnosť na realitnú činnosť," spresnil. Úprava živnostenského zákona by sa mala týkať všetkých, ktorí už dnes podnikajú v realitách. "Máme predstavu, že do dvoch rokov by bol každý povinný urobiť si skúšku odbornej spôsobilosti," doplnil Palenčár.

Viceprezident NARKS Martin Čapo upozornil, že realitný trh na Slovensku sa oproti minulým rokom zmenil. "Realitní makléri si uvedomujú, že musia byť profesionálni, musia poskytovať nejakú úroveň služieb a dodržiavať isté štandardy na to, aby mohli byť dlhodobo úspešní na trhu," zhodnotil.

Záruku klientom poškodeným realitnou kanceláriou má dať tzv. garančný fond, ktorý plánuje asociácia vytvoriť v priebehu budúceho roka. "Ak sa stane, že realitná kancelária prevezme rezervačnú zálohu a klient nebude schopný dostať sa k svojim prostriedkom, aby sme mohli využiť tento fond na to, aby sme mu pomohli," vysvetlil Čapo.

NARKS združuje približne 140 realitných kancelárií na Slovensku. Všetci jej členovia musia byť poistení pre prípadné chyby. Asociácia však podľa Čapa zatiaľ nemá skúsenosť s uplatnením poistného plnenia. Garančný fond bude na začiatku tvorený z prostriedkov asociácie a bude nastavený do 25.000 eur na jedno plnenie.