Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Rozpracované predaje domov v USA klesli tretí mesiac po sebe

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nadol ich zo štyroch sledovaných regiónov potlačil najmä región Západ, kde rozpracované predaje klesli o 4,7 %.

Washington 30. decembra (TASR) - Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, klesol aj v novembri, pričom tempo poklesu sa v porovnaní s vývojom v októbri výrazne zrýchlilo. Uviedla to v stredu americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR).

Podľa NAR klesol index rozpracovaných predajov domov v USA v novembri medzimesačne o 2,6 % na 125,7 bodu. Údaj za október bol zároveň revidovaný mierne smerom nahor. Pôvodne NAR uvádzala pokles indexu v októbri o 1,1 % na 128,9 bodu, revidované údaje však poukazujú na pokles o 0,9 % na 129,1 bodu.

Novembrový výsledok výrazne zaostal za očakávaniami ekonómov. Tí predpokladali, že hodnota indexu sa meniť nebude.

Rozpracované predaje domov tak klesli už tretí mesiac po sebe, pričom nadol ich zo štyroch sledovaných regiónov potlačil najmä región Západ, kde rozpracované predaje klesli o 4,7 %. Výrazný pokles zaznamenali aj v oblastiach Severovýchod a Stredozápad, a to o 3,3 %, respektíve o 3,1 %. Klesli aj v oblasti Juh, tam bol však pokles miernejší, dosiahol 1,1 %.

V medziročnom porovnaní sú údaje priaznivejšie. V porovnaní s novembrom minulého roka sa rozpracované predaje domov v USA zvýšili o 16,4 %.

Rozpracované predaje sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, prípadne až šesť týždňov.