Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Švédska realitná spoločnosť SBB zvažuje svoj predaj

Ilustračné foto Foto: TASR

SBB v pondelok uviedla, že v rámci prieskumu svojich strategických možností zvažuje viacero alternatív, medzi nimi predaj divízií, špecifických aktív či celej spoločnosti.

Štokholm 29. mája (TASR) - Vysoko zadlžená švédska realitná spoločnosť SBB rozšírila možnosti riešenia svojej nepriaznivej situácie a uviedla, že najnovšie nevylučuje ani svoj predaj. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

SBB v pondelok uviedla, že v rámci prieskumu svojich strategických možností zvažuje viacero alternatív, medzi nimi predaj divízií, špecifických aktív či celej spoločnosti. Akcie firmy sa v pondelok posilnili o 9 %, oproti maximám z roku 2021 je však ich hodnota o viac než 90 % nižšia.

V predchádzajúcich rokoch obrovského rozmachu realitného trhu švédska firma prudko rástla, pričom ťažila z nízkych úrokových sadzieb. Tie jej umožňovali lacno sa financovať na dlhopisových trhoch.

Avšak potom, ako centrálne banky začali sprísňovať menovú politiku a úrokové sadzby prudko zvyšovať, náklady na obsluhu dlhu spoločnosti v objeme 8 miliárd USD (7,44 miliardy eur) už boli neudržateľné. Výsledkom bolo zhoršenie ratingu firmy agentúrami Fitch a S&P do neinvestičného pásma, čo financovanie sa spoločnosti ešte zhoršilo. Najmä rozhodnutie S&P z 8. mája o zhoršení ratingu vyvolal medzi investormi paniku. Akcie SBB sa následne prepadli až o 40 %.

(1 EUR = 1,0751 USD)