Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Trh s bývaním v USA zaznamenal vlani prudký rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

A to napriek tomu, že pandémia nového koronavírusu spôsobila jeden z najprudších poklesov ekonomiky v moderných dejinách.

Washington 24. januára (TASR) - Trh rezidenčných nehnuteľností v USA zaznamenal v roku 2020 rýchly rast. A to napriek tomu, že pandémia nového koronavírusu spôsobila jeden z najprudších poklesov ekonomiky v moderných dejinách. Američania totiž využili nízke úročenie hypotekárnych úverov a nakupovali domy a byty.

Výrazné zvýšenie predaja nových aj starších domov rovnako ako výstavby jasne ukazujú rozdielny vplyv, ktorý mala pandémia na Američanov. Desiatky miliónov ľudí prišli pre koronakrízu o prácu, iní si, naopak, mohli dovoliť kúpu nehnuteľnosti. Situácia na trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami sa tiež vyvíjala rozdielne v porovnaní s globálnou finančnou krízou z roku 2008, keď v centre krízy stáli nesplácané hypotéky a keď v USA skolaboval trh s bývaním.

Predaj existujúcich domov v USA bol v minulom roku najvyšší od roku 2006, uviedla vo svojej správe národná asociácia realitných kancelárií NAR. Predaj v porovnaní s rokom 2019 stúpol o 5,6 % na 5,64 milióna domov.

Americké ministerstvo obchodu zverejní správu o predaji nových domov až na budúci týždeň. Za prvých 11 mesiacov 2020 dosiahlo celoročné tempo predaja na sezónne upravenej báze 841.000 obytných jednotiek, čo bolo o 20,8 % viac ako v rovnakom mesiaci roka 2019.

"Ešte lepšie je, že táto dynamika sa zrejme prenesie aj do nového roka, keď sa očakáva, že na trh vstúpi viac záujemcov." uviedol hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun.