Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Združenie pre lepšiu správu bytoviek pripraví vzorový domový poriadok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Cieľom je určiť pravidlá tak, aby boli aplikovateľné v každom bytovom dome, a takým spôsobom, aby boli sankcie plynúce z porušenia domového poriadku aj právne vyložiteľné, vysvetlilo združenie.

Bratislava 8. mája (TASR) – Združenie pre lepšiu správu bytových domov pripravuje vzorový domový poriadok, malo by ho spracovať koncom júna. TASR o tom informovalo združenie, ktoré aktuálne eviduje 352 členov. Medzi nich patria správcovské spoločnosti aj spoločenstvá vlastníkov bytov.

"Vzorový domový poriadok bude prístupný nielen našim členom, ale za určitých podmienok ho budú môcť získať aj nečlenovia, či už ide o správcovské spoločnosti, spoločenstvá vlastníkov bytov, alebo fyzické osoby," uviedlo.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR vedie zoznam správcov podľa zákona o správcoch bytových domov. "Domový poriadok sa síce správcov týka, ale jeho tvorba je mimo uvedeného zákona. MDV SR sme z toho dôvodu neoslovili, a to napriek našim spoločným nadštandardným vzťahom v iných oblastiach," uviedlo združenie na otázku o zapojení rezortu do tvorby vzorového domového poriadku.

Podľa združenia by každý bytový dom mal mať vlastný domový poriadok, ktorý upravuje vzájomné práva a povinností medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov. Jeho súčasťou by mali byť konkrétne pravidlá, ktorými sa riadi vzájomné spolužitie vlastníkov v bytovom dome, pretože slovenská legislatíva upravuje zásady susedského spolunažívania iba rámcovo, pripomína združenie.

Cieľom je určiť pravidlá tak, aby boli aplikovateľné v každom bytovom dome, a takým spôsobom, aby boli sankcie plynúce z porušenia domového poriadku aj právne vyložiteľné, vysvetlilo združenie.

Medzi najčastejšie problémy, ktoré nie sú obsiahnuté v domových poriadkoch, patria podľa neho napríklad psie výkaly v spoločných priestoroch, odkladanie zapáchajúcich odpadkov pred dvere, nadmerný hluk počas nočného pokoja či problémy s krátkodobými nájomníkmi.