Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Slováci vedia o možnosti refinancovania

Slováci sa držia pravidla, že úver by si nezobrali na menšie výdavky, akými sú kúpa dovolenky či vianočných darčekov.

Bratislava 20. marca (TASR) - Viac než 80 % Slovákov vie, čo je refinancovanie a 84 % z nich si myslí, že je to užitočné, pretože so správnou ponukou môžu ušetriť čas aj peniaze. Ukázal to prieskum, ktorý pre direct banku Zuno realizovala agentúra NMS v marci 2013 na vzorke 500 respondentov.

Direct banka sa zamerala na to, koľko ľudí nie je spokojných so svojím súčasným úverom, a zisťovala, či by sa rozhodli pre refinancovanie ako dobrý spôsob platiť menej a ušetriť peniaze.

“Refinancovanie je dobrá cesta, najmä v súčasnom dynamickom období, keďže ľudia si viac dávajú pozor na to, koľko míňajú, hlavne, ak už nejakú pôžičku majú,” povedal šéf produktového manažmentu ZUNO Peter Lakata.

Percento ľudí, ktorí majú pôžičku, je pomerne vysoké. Viac než polovica Slovákov je zvyknutá na to, že peniaze si môžu požičať s tým, že ide o bežný spôsob, ako si splniť životné sny, na ktoré potrebujú viac peňazí, než majú. Najčastejším dôvodom, pre ktorý si berú úver, je kúpa bytu alebo auta. Slováci sa držia pravidla, že úver by si nezobrali na menšie výdavky, akými sú kúpa dovolenky či vianočných darčekov.

TASR informovala banka Zuno.