Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Reforma verejnej správy sa v budúcom roku dotkne aj rezortu práce

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister práce Ján Richter zmeny označil za vnútornú reformu alebo malé ESO v rámci rezortu práce.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Reforma verejnej správy by sa mala v budúcom roku dotknúť aj rezortu práce. Ministerstvo však neplánuje prepúšťať úradníkov na úradoch práce. Naopak, tvrdí, že chce posilniť oblasť služieb zamestnanosti a zrušiť právnu subjektivitu úradov práce ako rozpočtových organizácií. Tieto zmeny má priniesť novela zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, ktorú už schválila vláda.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) tieto zmeny označil za "vnútornú reformu alebo malé ESO" v rámci rezortu práce. Podľa jeho slov niektoré úrady práce na Slovensku postavenie samostatného právneho subjektu zneužívali, pretože neexistovali "páky" ako ich tlačiť k ešte väčšej efektivite. Napríklad mali právo uzatvárať vlastné kolektívne zmluvy. "Keď som preberal rezort, bolo viacero úradov práce, kde boli kolektívne vyjednané odchodné až do výšky 12 mesiacov a viacerí riaditelia úradov práce mali problém naštartovať vnútorné reformy a udržať rozpočet," zdôvodnil prijímané zmeny Richter s tým, že vďaka tomuto zákonu bude "ušetrených" takmer 740 pracovníkov.

Namiesto ich prepúšťania chce ministerstvo posilniť oblasť služieb zamestnanosti, ale aj sociálne služby. "Robíme tak aj v súlade s odporúčaním Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj a Svetovej banky. Všetky správy od týchto organizácií súhlasia s tým, že je potrebné posilniť počet pracovníkov," zhodnotil Richter.

Výsledkom reformy má byť podľa ministerstva efektívnejšie riadenie úradov práce, ako aj flexibilnejšie a lepšie poskytovanie verejných služieb.