Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

RegioJet chce autobusmi jazdiť do Banskej Bystrice, nemá však licenciu

Linkový autobus spoločnosti RegioJet Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jazdiť plánuje z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice bez dotácií od štátu.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Český dopravca RegioJet by chcel na Slovensku zaviesť aj vnútroštátnu autobusovú linku.

Jazdiť plánuje z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice bez dotácií od štátu. Na prevádzkovanie takéhoto spoja ale zatiaľ nemá licenciu.

Šéf spoločnosti Student Agency, pod ktorú RegioJet patrí, Radim Jančura tvrdí, že licenciu mala jeho spoločnosť dostať od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) do 60 od požiadania o ňu, teda do 27. októbra. "My vieme, že ju musíme dostať, pretože taký je zákon," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Licenciu môže vydať Bratislavský, prípadne Banskobystrický kraj. Teda ten, odkiaľ by linka vychádzala. Na odobrenie licencie ale potrebuje súhlas ostatných krajov, cez ktoré bude spoj premávať.



Podľa Jančuru s takouto linkou všetky kraje súhlasili, následne ale BSK požiadal Nitriansky kraj o druhé stanovisko. To už malo byť záporné. "Požiadavka no nové stanovisko bola v rozpore so zákonom," vyhlásil Jančura. Právnu analýzu v tomto duchu dnes odovzdal v podateľni Bratislavského kraja.

Kraj sa ale bráni s tým, že na vydanie licencie potrebuje kladné stanovisko všetkých dotknutých krajov a Nitriansky sa vyjadril proti. "BSK postupuje v zmysle zákona, v súčasnosti beží konanie a rozhodnutie vo veci vydania licencie bude vydané do 25. novembra," priblížila hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová s tým, že BSK požiadal ministerstvo dopravy o predĺženie lehoty na vydanie rozhodnutia v tejto veci.

Linkový autobus spoločnosti RegioJet
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Aktuálne stanovisko Nitrianskeho kraja je podľa jej slov finálne. "V prvom stanovisku boli dané podmienky, ale nebolo tam zdôvodnené, či súhlasí alebo nesúhlasí. Toto stanovisko jasne hovorí, že nesúhlasí," doplnila Tyšlerová.

Podľa predsedu Bratislavského kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS) ide zo strany súkromnej spoločnosti o nátlakovú akciu. "Tiež sa nám vyhrážali a dožadovali sa, aby bola vydaná kladná licencia ihneď. Táto komunikácia bude súčasťou interného auditu, ktorý sme si nechali vypracovať a postúpime ju právnikom," avizoval.

RegioJet sa podľa Jančuru približne pred týždňom obrátil aj na Banskobystrický kraj a tiež ho požiadal o vydanie licencie na prevádzkovanie linky. Konanie BSK označil za klientelizmus, štát podľa neho nemôže zasahovať do súťaže medzi dopravcami, keďže ide o diaľkovú nedotovanú linku. Vyzval Freša aj šéfa odboru dopravy Bratislavského kraja, aby odstúpili, alebo aby firme zo svojho uhradili škody, ktoré im odkladom vydania licencie vznikajú. V prípade, že kraj licenciu vo štvrtok (13.11.) vydá, Jančura náhradu škody žiadať nebude. Šéf odboru by však podľa neho mal odstúpiť aj v takom prípade.

Student Agency momentálne na Slovensku jazdí v rámci autobusovej dopravy, ale ide len o medzinárodné linky. Firma RegioJet zároveň prevádzkuje železničnú dopravu, a to na trase medzi Bratislavou a Komárnom s dotáciou od štátu. Od decembra plánuje spustiť aj spoj na trase z Bratislavy do Košíc.