Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

RegioJet nedodržiava podľa ministerstva kapacity v spojoch do Komárna

Na snímke vagóny železničného dopravcu RegioJet, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa hovorcu RegioJetu Aleša Ondrůja sú dve vlakové súpravy mimo prevádzky po závažných nehodách, ktoré dopravca nezavinil.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Porušovanie zmluvných podmienok prepravy a nedodržiavanie kapacity - to sú podľa ministerstva dopravy výsledky kontroly, ktorú rezort vykonal u súkromného železničného dopravcu RegioJet.

Podľa hovorkyne ministerstva Karolíny Duckej pristúpili zástupcovia ministerstva ku kontrole na základe viacerých sťažností cestujúcich na to, že vlaky na trase Bratislava – Komárno kapacitne nepostačujú a žiadajú navýšenie súprav.

"Ministerstvo dopravy už začiatkom roka 2015 zvýšilo kapacitu RegioJetu o dve jazdné súpravy," opísala Ducká. V dôsledku nehodových udalostí sú však podľa jej slov v súčasnosti dve súpravy dlhodobo nepojazdné. Premietlo sa to aj do nedostatočnej kapacity najmä počas rannej špičky.

"Pravidelné kontroly radenia súprav zároveň zistili, že za mesiac september viac ako štvrtina sledovaných vlakov nebola radená s dvomi, ale len jednou súpravou," opísala Ducká. Podľa ministerstva tak ide o porušenie zmluvných podmienok na strane súkromného dopravcu.

"Ministerstvo dopravy pridalo súpravy na trati Bratislava – Komárno, aby sme posilnili kapacitu v dopravných špičkách. Ide o dôležité železničné spojenie s juhom Slovenska, o ktoré majú cestujúci veľký záujem," dodal minister Árpád Érsek (Most-Híd). Zároveň rezort podľa neho plne uhrádza náklady na prevádzku a údržbu celkovo 12 vlakových súprav spoločnosti.

"Znižovanie kapacity je porušenie zmluvy a zároveň sa to premieta aj do nespokojnosti cestujúcich," doplnil minister. Ministerstvo dopravy preto žiada urýchlené riešenie situácie, v opačnom prípade pristúpi k sankciám.

Rezort dopravy pritom podľa Duckej vyšiel v ústrety súkromnému dopravcovi a na základe jeho požiadavky mu umožní prevádzkovať jeden pár komerčných medzištátnych vlakov na trati Bratislava – Praha a späť. "Pričom dôjde k úprave cestovného poriadku vnútroštátnych vlakov s cieľom zachovať bezpečnosť cestujúcich," dodala hovorkyňa.

Podľa hovorcu RegioJetu Aleša Ondrůja sú dve vlakové súpravy mimo prevádzky po závažných nehodách, ktoré dopravca nezavinil. Tieto nehody viedli podľa jeho slov k poškodeniu dvoch súprav a ich dočasnému vyradeniu z prevádzky.

"To samozrejme ovplyvňuje počet vlakových jednotiek, ktoré sú k dispozícii na zaistenie prevádzky, pričom škody na súpravách dosahujú miliónové sumy," opísal Ondrůj. Napriek tomu robí RegioJet podľa jeho slov maximum pre riešenie situácie. "Zaistenie dodržovania zmluvných podmienok je pre nás absolútnou prioritou," uviedol Ondrůj.