Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

RegioJet ponúka štátu vlaky na trase z Humenného a Štúrova do Prahy

Vlak spoločnosti RegioJet, ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ministerstvu dopravy preto odovzdal záväznú ponuku. Ide pritom o trasy, kde štát doteraz vlaky financuje, ale dopravca ich chce vypravovať bez dotácií.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Súkromný dopravca RegioJet by chcel vypravovať vlaky na trase z Humenného cez Košice a Žilinu do Prahy, a tiež zo Štúrova cez Bratislavu a Kúty do Prahy. Ministerstvu dopravy preto odovzdal záväznú ponuku.

Ide pritom o trasy, kde štát doteraz vlaky financuje, ale dopravca ich chce vypravovať bez dotácií. "V celej Európe sú medzinárodné železničné spojenia prevádzkované bez dotácií, podobne ako medzinárodné autobusy alebo lietadlá. Nie je dôvod, aby to na Slovensku bolo inak," odôvodnil majiteľ spoločnosti Radim Jančura.

Na trase z Humenného do Prahy chce spoločnosť vypravovať tri páry vlakov a na trase Štúrovo - Praha štyri páry vlakov. Podľa RegioJetu doteraz štát dotuje tieto spoje sumou približne 9,2 milióna eur ročne.

Spoločnosť je pripravená vlaky vypravovať od decembra tohto roku. RegioJet sa pritom zaväzuje, že zaistí prevádzku vlakov vrátane akceptácie zákonných zliav, napríklad prepravu detí do šesť rokov zadarmo či zľavy pre zdravotne ťažko postihnutých cestujúcich alebo študentov, a to na vlastné podnikateľské riziko.

"Za týmto účelom je RegioJet pripravený podpísať s ministerstvom dopravy zmluvu, ktorá bude garantovať rozsah poskytovaných služieb. V prípade bezplatného cestovného, ktoré nevyplýva zo zákona, je RegioJet pripravený podpísať tarifný záväzok a cestovné zadarmo poskytovať sociálnym skupinám za pre štát výhodnejších podmienok," avizovala spoločnosť.

Okrem ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka (Most-Híd) dostali podľa spoločnosti túto ponuku aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a Kancelária predsedu vlády SR Róberta Fica (Smer-SD). RegioJet teraz očakáva rokovanie o ďalšom postupe v čo najskoršom termíne.

"Ministerstvo a vláda ako riadni hospodári a garanti vládneho programu 'Hodnota za peniaze' musia v súlade so zákonom reagovať na oficiálnu ponuku súkromného dopravcu, ktorý sa jasne zaväzuje zaistiť službu, vďaka ktorej Slovensko ušetrí viac ako deväť miliónov eur z verejných financií ročne," doplnil Jančura.