Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Regionálna komora v Žiline spolupracuje s Čínou od roku 1998

Žilina, centrum. Foto: Pozicovnabicyklov.sk

Z čínskej strany chcú spolupracovať firmy v oblastiach elektroenergetiky, autodielov a príslušenstva, darčekových predmetov, koženej galantérie, textilu, odevov, záhradníckych potrieb

Žilina 23. mája (TASR) – Žilinská regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (ŽRK SOPK) začala spolupracovať s Čínou v roku 1998 a v roku 2000 zorganizovala prvú obchodnú misiu do Číny.

Podľa riaditeľa ŽRK SOPK v Žiline Jána Mišuru podpísali v roku 2000 dohodu o spolupráci s obchodnou komorou Šan-si. "V tejto provincii je sídlo organizácie na podporu hodvábnej cesty medzi Čínou a Európou. Dohodu o spolupráci máme podpísanú aj s obchodnými komorami z provincie Če-ťiang, Chu-čou a s Obchodnou komorou mesta Ning-po," uviedol Mišura.

V rokoch 2014 a 2015 zorganizovala žilinská SOPK v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom (ŽSK) a SARIO obchodnú misiu do Číny a zabezpečila účasť na výstave v Ning-po v rámci projektu šestnástich štátov východnej Európy a Číny. "V januári 2016 bola podpísaná zmluva o spolupráci medzi ŽRK SOPK, Slovensko-poľskou obchodnou komorou a Čínsko-poľskou obchodnou komorou. Dohody o spolupráci nezostali na papieri, ale majú konkrétne reálne výsledky. Za posledné dva roky sa spolupráca zintenzívnila," doplnil riaditeľ ŽRK SOPK.

V roku 2016 realizovali v rámci dohôd o spolupráci žilinská SOPK a ŽSK obchodnú misiu do Číny na veľtrh šestnástich východoeurópskych štátov v Ning-po. "ŽRK SOPK a ŽSK navštívili dve obchodné misie z Číny, kde sa zabezpečili kooperačné rokovania so slovenskými firmami. V roku 2017 zatiaľ navštívili ŽRK SOPK dve obchodné misie z Číny," dodal Mišura.

Kontinentálna spolupráca v rámci projektu podpísanej dohody ŽRK SOPK a Čínsko-poľskej komory a v rámci projektu hodvábnej cesty dáva podľa neho šancu pre slovenské firmy presadiť sa na čínskom trhu. "Čínske firmy na rokovania neprichádzajú len so záujmom exportu na Slovensko, ale chcú zastupovať slovenských výrobcov na čínskom trhu. Zo Slovenska majú firmy záujem exportovať výsledky aplikovaného výskumu univerzít, solárnu techniku, armatúry, ložiská, realizovať projekty stavebné a dizajnu, chemické výrobky, logistické a špedičné služby, minerálne vody, víno, alkoholické výrobky, elektrotechnické zariadenia," vysvetlil Mišura.

Z čínskej strany chcú spolupracovať firmy v oblastiach elektroenergetiky, autodielov a príslušenstva, darčekových predmetov, koženej galantérie, textilu, odevov, záhradníckych potrieb. "Chcú sa skontaktovať s firmami, ktoré vyrábajú značkové vysokokvalitné odevy a bielizeň. Hľadajú firmy, ktoré by chceli importovať do Číny potravinárske biovýrobky, poľnohospodárske produkty, komponenty do obrábacích strojov. Na Slovensko chcú vyvážať hračky, testovacie zariadenia na materiály, rozvádzače, laná, stany, zdravotnú techniku na detekciu rakoviny, repelentné prípravky a ponúkajú skladové plochy pre slovenské firmy v Číne, najmä v prístavoch," uviedol riaditeľ ŽRK SOPK.

Upozornil, že na medzinárodnej konferencii pod názvom "Jeden pas, jedna cesta" sa v polovici mája v čínskom Pekingu nezúčastnil nikto z čelných predstaviteľov Slovenska. "V spoločnom komuniké zúčastnení lídri vyzývajú využiť príležitosti a výzvy, ktoré môžu rozšíriť vzťahy medzi Áziou a Európou. Zdá sa, že Slovensko o podpore tohto obchodného projektu len rozpráva, pretože ustúpilo tlaku mimovládnych organizácií a nikto z lídrov Slovenska, okrem ministra hospodárstva, sa v Číne nezúčastnil. Treba podotknúť, že sme jediná krajina Vyšehradskej skupiny (V4), ktorá tam nemala predsedu vlády alebo prezidenta a nepripojili sme sa k spoločnému komuniké. Potom sa nám, inštitúciám, ktoré chcú pomáhať podnikateľom a firmám, relatívne horšie komunikuje s čínskymi partnermi v prospech slovenských firiem," upozornil Mišura.

"Za Maďarsko a Poľsko sa na medzinárodnej konferencii v Číne zúčastnili predsedovia vlád a za Česko prezident. Na okrúhlom stole a fóre v Pekingu sa zúčastnili okrem toho prezident svetovej banky a riaditeľka Medzinárodného menového fondu," uzavrel riaditeľ ŽRK SOPK.