Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Regionálny rozvoj sa z rezortu dopravy presunie na úrad vlády

Ilustračné foto. Foto: TASR

Po presune kompetencií sa zmení aj názov rezortu dopravy. Pôvodné Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa premenuje na Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja prejde z ministerstva dopravy na úrad vlády. Parlament dnes totiž schválil novelu kompetenčného zákona, o ktorej rokoval v zrýchlenom režime.

Presun kompetencií k regionálnemu rozvoju z ministerstva dopravy na úrad vlády má nastať k 1. januáru 2017. "Keďže odstraňovanie regionálnych rozdielov a s tým súvisiaca podpora najmenej rozvinutých okresov je prierezová činnosť, ukazuje sa, na základe poznatkov z aplikačnej praxe, ako vhodnejšie zveriť koordináciu prípravy politík regionálneho rozvoja do pôsobnosti Úradu vlády SR, ktorého úlohou je, okrem iného, aj koordinácia prípravy zásadných opatrení na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky," vysvetlil v návrhu jeho predkladateľ, predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Novelou sa zároveň rozširuje pôsobnosť okresných úradov o oblasť regionálneho rozvoja a umožní im tak intenzívnejšie sa zapojiť do prípravy a realizácie akčných plánov schválených pre najmenej rozvinuté okresy. "V nadväznosti na uvedené sa rozširuje počet členov Rady pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu o tajomníka, ktorým bude prednosta okresného úradu," dodáva predkladateľ.

Po presune kompetencií sa zmení aj názov rezortu dopravy. Pôvodné Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR sa premenuje na Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR.