Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Register bytov poskytne informácie o stave bytových priestorov v SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Informačný systém, ktorý ministerstvo v súčasnosti obstaráva, bude spolufinancovaný z eurofondov, z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Bratislava 28. augusta (TASR) – Ucelený prehľad o situácii v bývaní na Slovensku by mal dať Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR register bytov. Na informačný systém, ktorý by mal stáť približne 7,1 milióna eur, už rezort vyhlásil verejnú súťaž.

Register bytov bude získavať a poskytovať aktuálne a komplexné dáta o bytových budovách, a to na regionálnej aj celoslovenskej úrovni. „Informácie bude MDVRR využívať pri nastavovaní bytovej politiky štátu v oblastiach súvisiacich so zvyšovaním celkovej úrovne bývania, zabezpečovaním dostupnosti bývania, zlepšovaním technického stavu bytových budov, znižovaním energetickej náročnosti a podobne,“ uviedol pre TASR hovorca rezortu Martin Kóňa.

Tieto údaje budú v rámci informatizácie spoločnosti k dispozícii aj ďalším orgánom štátnej a verejnej správy, samosprávnym orgánom, ale tiež právnickým a fyzickým osobám. „Register bytov bude slúžiť aj verejnosti poskytovaním verejne prístupných informácií prostredníctvom webového portálu,“ dodal Kóňa.

Informačný systém, ktorý ministerstvo v súčasnosti obstaráva, bude spolufinancovaný z eurofondov, z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Predpokladaná hodnota zákazky bez dane z pridanej hodnoty (DPH) je 7,1 milióna eur.

Zákazka zahŕňa zhotovenie, údržbu systému a podporu jeho prevádzky. Jej trvanie je naplánované na šesť a pol roka. Zvíťaziť by mala ekonomicky najvýhodnejšia ponuka, ktorá vzíde z elektronickej aukcie. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 12. októbra.

Ku koncu minulého roka bolo na Slovensku podľa údajov zo sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 a údajov zo Štatistického úradu SR o počte dokončených bytov vyše 2,043 milióna bytov. Približne 90,5 % obývaných bytov je vo vlastníctve súkromných osôb, podiel bytov v nájomnom režime predstavuje necelých 6 % a zostávajúcich asi 3,5 % bytov vlastnia družstvá.