Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Porušovaním zákona obchodníci riskujú zrušenie živnosti

Fiškálna registračná pokladnica Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Trnavskí colníci vykonali 413 kontrolných nákupov. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 134 prípadoch.

Trnava 1. októbra (TASR) - Počas celého septembra kontrolovali trnavskí daniari a colníci dodržiavanie povinnosti evidovania tržieb v elektronických registračných pokladniciach na jarmokoch v  Trnavskom kraji. Kontrolné nákupy uskutočnili na jarmokoch v Trnave, Dunajskej Strede, Hlohovci a na Skalických dňoch. Výška uložených pokút je takmer 30.000 eur, informovala TASR hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

Podľa jej ďalších slov sa na kontrolách zúčastnilo 78 zamestnancov Daňového úradu Trnava, ktorí vykonali 121 kontrolných nákupov. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 35 prípadoch.

"Trnavskí colníci vykonali 413 kontrolných nákupov. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 134 prípadoch," uviedla Švárna. Dodala, že najčastejšie chýbali vzory pokladničného dokladu. Obchodníci nezaevidovali tržby v pokladnici, alebo nevydali pokladničný doklad, respektíve pokladničný doklad nespĺňal náležitosti zákona. „V niektorých prípadoch kontrolóri zistili i viacnásobné porušenia,“ konštatovala Švárna s tým, že obchodníci v prípade opakovaných porušení riskujú nielen znásobujúcu sa pokutu, ktorá začína od 330 eur, ale aj zrušenie živnosti.

Hovorkyňa zdôraznila, že napriek neustálym upozorneniam finančnej správy sa nedostatky opakujú. "Mrzí nás, že predajcovia sa stále nepoučili. V kontrolách naďalej pokračujeme,“ uzavrela.