Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

REGLING: Slovensko prejavilo obrovskú solidaritu s krajinami eurozóny

Na snímke generálny riaditeľ Európskeho mechanizmu pre stabilitu Klaus Regling počas tlačovej konferencie po stretnutí s podpredsedom vlády a ministrom financií SR Petrom Kažimírom v Bratislave, 20. októbra 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf takzvaného eurovalu zdôraznil, že eurozóne sa podarilo dosiahnuť významný progres vďaka kombinácii odvážnych národných reforiem.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Slovensko preukázalo obrovskú solidaritu s inými krajinami eurozóny. Povedal to dnes v Bratislave generálny riaditeľ Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling v rámci diskusie Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku o tom, či už Európa prekonala krízu eura. Zvolené opatrenia na jej riešenie sú podľa neho v najlepšom záujme všetkých štátov eurozóny vrátane Slovenska.

"Akákoľvek iná alternatíva, ktorá by zahŕňala riziko neriadeného odchodu jednotlivých členských štátov eurozóny alebo rozpad menovej únie, by nás stála omnoho viac ako cesta, ktorú sme si zvolili," zhodnotil Regling.

Šéf takzvaného eurovalu zdôraznil, že eurozóne sa podarilo dosiahnuť významný progres vďaka kombinácii odvážnych národných reforiem, lepšej koordinácie ekonomických politík, bankovej únie a vytvorenia jednotného rezolučného fondu na riešenie krízových situácií. "Som si istý, že ak by sme všetky tieto prvky zaviedli už pred piatimi rokmi, vyhli by sme sa najhoršej kríze," poznamenal Regling.

Zároveň pripomenul, že vytvorenie ESM bolo na Slovensku prijaté kontroverzne. Je však presvedčený, že 659 miliónov eur, ktorými SR prispela k vyše 80 miliardám eur v eurovale, je dobre investovaných. "Umožňuje to ESM byť dôveryhodnou ochranou voči všetkým budúcim krízam, s úverovou kapacitou 500 miliárd eur, z ktorých 90 % je stále k dispozícii," vyčíslil.



Regling sa domnieva, že eurozóna sa ešte z ekonomickej krízy úplne nedostala. Považuje za potrebné, aby sa jej členovia sústredili na oživovanie rastu a vytváranie pracovných miest, ktoré označil za najhorúcejšie výzvy. Zásadné štrukturálne reformy majú podľa neho priniesť investície a zvýšiť rast v celej eurozóne. "V budúcnosti bude eurozóna fungovať lepšie ako pred krízou," uzavrel.