Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Regulačný úrad spúšťa webovú stránku na porovnávanie služieb internetu

Regulačný úrad spúšťa webovú stránku na porovnávanie služieb internetu Foto: Tablet.TV

Webová stránka bude obsahovať všetky poplatky, ktoré účtujú operátori a tieto budú pri každej ponuke započítané do takzvanej priemernej mesačnej platby počas 24 mesiacov.


Bratislava 29. októbra (TASR) – Záujemcovia o internetové pripojenie si budú môcť onedlho na jednom mieste vyhľadať a porovnať ponuky všetkých poskytovateľov internetu na Slovensku. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) totiž spustil testovaciu prevádzku webovej stránky na porovnávanie cien širokopásmového prístupu k internetu.

Ako dnes informoval hovorca úradu Roman Vavro, v súčasnosti portál testujú operátori a následne ho vyskúša široká verejnosť. "Po spustení do ostrej prevádzky si záujemcovia budú môcť po zadaní svojej adresy porovnať ponuky primárne určené pre domácnosti od všetkých operátorov, ktorí v danej lokalite poskytujú prístup k internetu," priblížil.

Webová stránka bude obsahovať všetky poplatky, ktoré účtujú operátori a tieto budú pri každej ponuke započítané do takzvanej priemernej mesačnej platby počas 24 mesiacov. Na základe nej bude možné jednoducho porovnať ponuky s rôznou dobou viazanosti. Porovnať bude možné samostatné služby pripojenia k internetu alebo v balíčku s inými službami pre domácnosti, ako sú hlas a televízia.

Vavro zdôraznil, že porovnanie bude zobrazovať kompletnú ponuku všetkých operátorov dostupných na zadanej lokalite bez akýchkoľvek preferencií. Ponuky budú primárne zoraďované vzostupne počnúc najnižšou priemernou mesačnou platbou, pričom koncový užívateľ si bude môcť zvoliť aj ďalšie možnosti filtrovania zobrazovaných údajov.



"Webová stránka okrem svojej informačnej hodnoty zároveň prispeje k rozvoju súťaže na trhu, lebo záujemcovia prostredníctvom nej získajú informácie aj o službách lokálnych a regionálnych operátorov," dodal hovorca regulátora.

Správcom servera, na ktorom je umiestnená aplikácia, je Výskumný ústav spojov, s ktorým RÚ pri tvorbe stránky spolupracoval. Pri napĺňaní aplikácie boli použité vstupné údaje poskytované registrovanými poskytovateľmi širokopásmového prístupu k internetu na Slovensku.