Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Regulované firmy zaplatia štátu dodatočných 4,2 % zo zisku

Foto: TASR/Dušan Hein

Vláda chce takýmto spôsobom získať dodatočných 100 miliónov eur ročne, ktoré majú byť použité na financovanie aktivít na podporu hospodárskeho rastu.

Bratislava 29. mája (TASR) - Významné regulované firmy pôsobiace na Slovensku zaplatia v tomto aj budúcom roku osobitný odvod do štátneho rozpočtu vo výške 4,2 % zo svojho zisku. Vláda chce takýmto spôsobom získať dodatočných 100 miliónov eur ročne, ktoré majú byť použité na financovanie aktivít na podporu hospodárskeho rastu, avizoval po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Musí ísť o firmy, ktoré pôsobia v regulovanom prostredí, hovoríme napríklad o telekomunikačných firmách, poštových službách, oblasti energetiky. Ich hospodársky výsledok musí byť minimálne 3 milióny eur a minimálne 51 % aktivít musí byť orientovaných do regulovaného prostredia," priblížil okruh dodatočne zdanených subjektov šéf exekutívy.

Spolu s týmto návrhom bude vláda už vo štvrtok (31.5.) rokovať aj o návrhu, ktorý zavádza osobitný odvod pre bankový sektor a ktorý má štátu ešte v tomto roku priniesť dodatočných 50 miliónov eur. Stanovený bude vo výške 0,1 % z rozšírenej základne štandardného bankového odvodu, ktorý sa od posledného štvrťroka 2012 bude okrem firemných depozít počítať aj z vkladov obyvateľstva. Štát má takto do konca budúceho roka dodatočne získať 125 miliónov eur.

Tu bude player

Súčasťou zákona, ktorým sa má Národná rada (NR) SR zaoberať už na svojej najbližšej júnovej schôdzi, bude aj zavedenie špeciálneho bankového produktu za jedno euro. Ten bude určený vkladateľom s nižším príjmom a obsahovať bude len vybrané základné služby.

"Tieto návrhy priamo obsahujú zákonný zákaz prenášať náklady odvodov do poplatkov. Národná banka Slovenska ako regulátor bude mať možnosť kontrolovať tieto postupy, ale berieme za slovo aj banky, ktoré vyhlásili, že sa budú správať korektne," zdôraznil Fico. Slovenské banky patria podľa neho k najziskovejším v regióne aj v Európe, a preto ich príspevok ku konsolidácii verejných financií môže byť výraznejší.