Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rekordné zásoby ropy v USA stlačili cenu WTI

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkové zásoby ropy v USA prekročili 507 miliónov barelov.


Londýn 25. februára (TASR) - Ceny ropy dnes klesli približne o 3 % po tom, ako trhy zareagovali na rast ropných zásob v Spojených štátoch na nové rekordy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ceny ropy stlačili nadol najmä najnovšie informácie spoločnosti Genscape, že zásoby v hlavnom ropnom uzle v Cushingu vzrástli v období od 19.2. do 24.2. nad 67,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Americké ministerstvo energetiky ešte v stredu (24.2.) uviedlo, že zásoby v Cushingu vzrástli na 65,1 milióna barelov. Aj v tomto prípade však išlo o rast už štvrtý týždeň po sebe a aj bez údajov z Genscape to bolo nové maximum. Navyše, celkové zásoby ropy v USA prekročili 507 miliónov barelov, čo rovnako predstavuje rekordnú hodnotu.

"Pri ďalšom navýšení zásob v Cushingu a celkových rekordných zásobách ropy sú šance na posilnenie ropných trhov minimálne," povedal maklér z newyorskej spoločnosti Liquidity Energy Pete Donovan.

Okrem toho ekonómovia z londýnskeho finančného centra zhoršili svoju prognózu vývoja svetovej ekonomiky v tomto roku. Zatiaľ čo pôvodne počítali s rastom globálnej ekonomiky o 2,7 %, najnovšie predpokladajú, že rast dosiahne len 2,5 %. Aj to sa odrazilo na reakcii ropných trhov.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla do 16.50 h SEČ o dolár na 31,15 USD (28,25 eura) za barel. O jeden dolár klesla aj cena aprílového kontraktu ropy Brent, pričom dosiahla 33,41 USD/barel.