Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rekordné zásoby v americkom ropnom uzle stlačili cenu WTI k 27 USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Klesla aj cena Brentu, no v menšej miere. Cena severomorskej ropnej zmesi sa znížila o 17 centov na 30,67 USD za barel.

Londýn 11. februára (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali pokles, keďže na trhy naďalej pôsobí fakt, že hlavný ropný uzol v USA Cushing vykázal rekordný objem zásob komodity. Okrem toho ich nálady ovplyvňuje aj nepriaznivý vývoj v Číne a prognóza banky Goldman Sachs, že ceny ropy zostanú na súčasnej úrovni minimálne do 2. polroka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako uviedlo americké ministerstvo energetiky, zásoby ropy v americkom ropnom uzle v Cushingu vzrástli v minulom týždni na rekordných takmer 65 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov). V reakcii na tento vývoj cena americkej ľahkej ropy WTI klesla do 7.01 h SEČ o 44 centov na 27,01 USD (23,99 eura) za barel. Od najnižšej hodnoty od roku 2003, ktorú zaznamenala v januári, keď počas obchodovacieho dňa dosiahla 26,19 USD/barel, ju tak delí už menej ako dolár.

Klesla aj cena Brentu, no v menšej miere. Cena severomorskej ropnej zmesi sa znížila o 17 centov na 30,67 USD za barel.

Miernejšie otrasy v prípade ceny Brentu oproti cene WTI sú podľa analytikov dôsledkom práve vysokých zásob ropy v Cushingu. Práve prebytky ropy na trhu spolu so spomaľovaním tempa rastu kľúčovej čínskej ekonomiky by mali udržať ceny komodity na súčasnej nízkej úrovni minimálne do 2. polroka tohto roka, uviedla v najnovšej informácii pre svojich klientov investičná banka Goldman Sachs, ktorá dodala, že ich budú sprevádzať výrazné výkyvy.

(1 EUR = 1,1257 USD)