Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Rekordný deficit bežného účtu Turecka zvyšuje tlak na M. Simseka

Na snímke turecký minister financií Mehmet Simsek. Foto: TASR/AP

Schodok bežného účtu Turecka sa v apríli zvýšil na 5,40 miliardy USD (5 miliárd eur). To je viac ako dvojnásobok schodku na úrovni 2,54 miliardy USD v rovnakom mesiaci minulého roka.

Ankara 12. júna (TASR) - Deficit bežného účtu Turecka sa v apríli 2023 nečakane prudko zvýšil. To ešte zhoršilo problémy, ktorým čelia prezident Recep Tayyip Erdogan a nový minister financií Mehmet Simsek po májových voľbách. Ukázali to v pondelok údaje centrálnej banky. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Schodok bežného účtu Turecka sa v apríli zvýšil na 5,40 miliardy USD (5 miliárd eur). To je viac ako dvojnásobok schodku na úrovni 2,54 miliardy USD v rovnakom mesiaci minulého roka. Tohoročný aprílový schodok prekonal aj odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že sa, naopak, zníži na 4,50 miliardy USD zo 4,9 miliardy USD v marci 2023.

Údaje centrálnej banky ďalej odhalili, že na financovanie deficitu boli väčšinou použité oficiálne devízové rezervy, ktoré tak v apríli klesli o 8,2 miliardy USD. Za prvé štyri mesiace tohto roka sa celkovo znížili na 22,4 miliardy USD.

Banka Goldman Sachs Group uviedla, že tlak na rezervy "pochádzal väčšinou z bežného účtu".

Clemens Grafe, ekonóm Goldman Sachs, vo svojej správe pripomína, že aj keď letné mesiace prinesú čiastočné zmiernenie tohto tlaku na devízové rezervy, keďže príjmy z cestovného ruchu budú stúpať a splátky dlhov klesať, potrvá to len krátko. Podľa neho je nevyhnutné značné znehodnotenie tureckej líry a sprísnenie menovej politiky centrálnej banky.

To vytvára tlak na Erdoganov nový ekonomický tím, ktorého súčasťou sú bývalý stratég Merrill Lynch Simsek a bývalá bankára z Wall Street Hafize Gaye Erkanová, ktorá sa stala guvernérkou tureckej centrálnej banky.

Tlak na zmenu politiky vzrástol po voľbách minulý mesiac, v ktorých Erdogan zvíťazil a ďalších päť rokov zostáva v úrade. Predchádzajúce opatrenia pritom vyčerpali zahraničné devízové rezervy Turecka a umelo udržiavali líru stabilnú.

Turecká mena už tento rok klesla oproti americkému doláru takmer o 21 %, pričom v pondelok dosiahla nové rekordné minimum, keď sa o 12.20 h miestneho času v Istanbule obchodovala na úrovni 23,6566 TYR za jeden dolár.

Až do májových volieb sa turecká centrálna banka pod vedením bývalého guvernéra Sahapa Kavcioglua snažila udržať líru relatívne stabilnú spaľovaním devízových rezerv a zavádzaním celého radu opatrení na obmedzenie dopytu po devízach.

Obchodný deficit Turecka dosiahol v apríli 7 miliárd USD a predbežné údaje ministerstva obchodu za máj signalizujú, že sa ďalej prehĺbil.

Istanbulský ekonóm Haluk Burumcekci uviedol, že stredná prognóza deficitu bežného účtu ku koncu roka je okolo 45 miliárd USD, ale existuje riziko, že bude vyšší. Prípadné zmeny v hospodárskej politike by podľa neho mohli pomôcť, ak výsledkom bude spomalenie vnútorného dopytu.

Najbližšie zasadnutie centrálnej banky o úrokových sadbách je naplánované na 22. júna a veľké banky vrátane JPMorgan Chase očakávajú ich výrazné zvýšenie.

(1 EUR = 1,078 USD)