Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Rekordný vstup na burzu čínskeho fintech gigantu Ant Group sa odkladá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ant Group je fintech divíziou koncernu Alibaba a dominantnou firmou v oblasti mobilných platieb v Číne.

Šanghaj 3. novembra (TASR) – Rekordný vstup na burzu čínskeho fintech gigantu Ant Group sa odkladá. Dôvodom je zmena regulačného rámca v Číne.

Ant Group pripravovala duálny vstup na burzu v Hongkongu a Šanghaji, kde sa jej akciami malo začať obchodovať už vo štvrtok. Šanghajská a hongkonská burza v utorok oznámili, že prvotná ponuka akcií (IPO) Ant Group sa odkladá. Akcie koncernu Alibaba, ktorý vlastní v Ant Group podiel vo výške okolo 33 %, sa v predburzovom obchodovaní oslabili o vyše 8 %.

Čínske regulačné orgány vypočúvali spoluzakladateľa Ant Group Jacka Maa, výkonného riaditeľa Erica Jinga a generálneho riaditeľa a spoločnosti Simona Hua, uviedla v pondelok Čínska komisia pre cenné papiere.

Ako uviedla šanghajská burza, príslušné regulačné orgány si predvolali väčšinového vlastníka a šéfov spoločnosti. Ant Group podľa burzy tiež ohlásila veľké zmeny regulačného prostredia, čo môže viesť k tomu, že nespĺňa podmienky pre kótovanie na burze ani požiadavky týkajúce sa zverejňovania informácií.

Preto sa Shanghai Stock Exchange rozhodla pozastaviť plánovaný vstup na burzu. Ant Group mala byť kótovaná na trhu určenom pre technologické firmy STAR Market. Ant Group krátko potom oznámila, že sa odkladá aj vstup na burzu v Hongkongu.

Ant Group mala z prvotnej emisie získať približne 34,5 miliardy USD (29,61 miliardy eur), čím by prekonala doterajšie rekordné IPO saudskoarabského ropného koncernu Saudi Aramco (niečo vyše 29 miliárd dolárov). Očakávalo sa, že IPO ohodnotí Ant Group na vyše 300 miliárd. Spoločnosť by tak mala väčšiu trhovú hodnotu než niektoré veľké americké banky vrátane Goldman Sachs a Wells Fargo.

Čínska centrálna banka a regulačné orgány preložili návrh nových regulačných pravidiel týkajúcich sa on-line mikropôžičiek, ktoré sa dotknú aj Ant Group.

Ant Group je fintech divíziou koncernu Alibaba a dominantnou firmou v oblasti mobilných platieb v Číne. O plánované IPO je obrovský záujem zo strany inštitucionálnych aj retailových investorov.