Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Toto všetko vám hrozí, ak prenajímate byt nelegálne

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mnoho vlastníkov bytov ich prenajíma neoficiálne, aby sa tak vyhli povinnosti platiť daň z príjmu.

Bratislava 16. marca (TABLET.TV) – Na Slovensku sa prenajímajú najviac jednoizbové byty. Výška prenájmu sa odvíja od lokality, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza a samozrejme aj od jej rozlohy.




V súčasnosti sa ceny prenájmov jednoizbových bytov pohybujú (vrátane energií) od 240 eur v Banskobystrickom a Prešovskom, po približne 400 eur v Bratislavskom kraji.

Mnoho vlastníkov bytov ich prenajíma bez toho, aby sa zaregistrovali na daňovom úrade. Tým sa vystavujú riziku možných sankcií vo výške od 60 do 20 tisíc eur.

Ak fyzická osoba dosiahne v zdaňovacom období, ktorým je kalendárny rok, príjmy z prenájmu nehnuteľnosti v úhrne do 500 eur, nemá povinnosť ich uvádzať v daňovom priznaní a zdaňovať ich.

Príjmy z prenájmu nehnuteľností v sume presahujúcej 500 eur sa u fyzickej osoby považujú za zdaniteľné príjmy, a ak úhrn všetkých zdaniteľných príjmov daňovníka v príslušnom zdaňovacom období presiahne sumu 1901,67 eur, vzniká tejto fyzickej osobe povinnosť podať daňové priznanie a zdaňovať dosiahnuté príjmy.

Na Slovensku býva vo vlastnej nehnuteľnosti až 80% ľudí, čo je európsky nadpriemer. Podľa údajov z roku 2013 je priemer pre eurozónu 40%.