Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Republikánsky senátor navrhol prudké zvýšenie ciel na dovoz áut z Číny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Senátor ďalej navrhuje zaviesť zvýšené 100-percetné clo na dovozy áut, ktoré montujú čínski výrobcovia v susednom Mexiku.

Washington 28. februára (TASR) - Republikánsky senátor Josh Hawley v stredu predstavil návrh legislatívy o zvýšení ciel na dovoz čínskych automobilov. Zákon by zvýšil celkové clo na dovážané čínske autá na 125 % zo súčasných 27,25 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Senátor ďalej navrhuje zaviesť zvýšené 100-percetné clo na dovozy áut, ktoré montujú čínski výrobcovia v susednom Mexiku. Administratíva prezidenta Joea Bidena by mala prijať opatrenia na ochranu pracovníkov v domácom automobilovom odvetví "pred existenčnou hrozbou, ktorú predstavuje Čína", povedal Hawley.

Skupina republikánskch a demokratických zákonodarcov v Kongrese vlani v novembri vyzvala obchodnú zástupkyňu USA Katherine Taiovú, aby zvýšila clá na čínske vozidlá a reagovala na úsilie čínskych automobiliek, ktoré strategicky zakladajú výrobné prevádzky mimo Číny.

Taiová minulý mesiac uviedla, že Bidenova administratíva pozorne skúma "netrhové politiky a postupy Číny v jej automobilovom priemysle" a prehodnocuje súčasné úrovne ciel. Poznamenala pri tom, že vysoké americké clá mohli povzbudiť čínske firmy, aby si zakladali prevádzky v zahraničí.