Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Do konca februára 2013 mali reťazce zosúladiť zmluvy so zákonom

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR

Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, vstúpil síce do platnosti k 1. januáru 2013, avšak do konca februára 2013 plynula doba na zosúladenie dodávateľsko–odberateľských zmlúv podľa tohto zákona. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

"V praxi to minimálne znamenalo prepracovanie zmlúv zo strany obchodu tak, aby z nich boli odstránené všetky podmienky, ktoré by mohli byť klasifikované ako neprimerané. Počas tohto prechodného obdobia sme zodpovedali celý rad otázok súvisiacich s aplikáciou zákona a súčasne sme sa pripravovali na výkon kontroly, ktorá podľa zákona prináleží Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR," spresnil.

"Je tiež potrebné zdôrazniť, že MPRV SR môže konať na základe podnetu účastníka obchodného vzťahu, tretej osoby, alebo na základe vlastného podnetu. Takže v tejto súvislosti je otázka vlastnej účinnosti zákona aj otázkou frekvencie podávania podnetov, teda v prípade, že to podnikateľská sféra nezvládne už z akýchkoľvek dôvodov, bude musieť svoju zákonnú možnosť využiť štát," dodal Jahnátek.