Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Reverzný tok plynu z EÚ na Ukrajinu klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruský štátny koncern od 16. júna zastavil dodávky suroviny na Ukrajinu, pretože Kyjev v určenom termíne nezaplatil Moskve za predchádzajúci export plynu.

Moskva 23. júla (TASR) - Reverzný tok plynu z Európskej únie (EÚ) smerom na Ukrajinu klesol. Vyhlásil to dnes ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Dôvodom sú podľa neho vyhrážky ruského energetického gigantu Gazprom, že môže obmedziť dodávky plynu štátom, ktoré ho budú predávať Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Reverzné dodávky plynu sú v súčasnosti znížené. Je to spojené s určitými krokmi Gazpromu," povedal Prodan novinárom a spresnil, že Ukrajina zaregistrovala prvý pokles dodávok pred dvoma týždňami.

Presnejšie, EÚ dnes poslala na Ukrajinu 7 miliónov kubických metrov (m3) plynu, pričom by mohla krajine dodávať až 18 miliónov m3 komodity.

Gazprom však koncom júna varoval pred reverzným tokom, ktorý označil za nelegálny. Upozornil európskych odberateľov, že pozorne monitoruje situáciu a môže obmedziť dodávky krajinám, ktoré plyn spätne pošlú Ukrajine.

Ruský štátny koncern od 16. júna zastavil dodávky suroviny na Ukrajinu, pretože Kyjev v určenom termíne nezaplatil Moskve za predchádzajúci export plynu. Okrem toho Rusko prešlo na zálohové platby, čiže požaduje od Ukrajiny, aby zaplatila za plyn vopred a až potom je ochotné obnoviť vývoz plynu do susednej krajiny a dodá jej len toľko suroviny, koľko si predplatí

Gazprom pritom vyčíslil dlh Ukrajiny za predchádzajúce dodávky plynu na 5,3 miliardy USD (3,90 miliardy eur).

Ukrajine sa ale nepáči cena za plyn, ktorú jej Moskva účtuje od začiatku apríla, a to 485 USD za 1000 m3 plynu. Táto cena je najvyššia spomedzi zákazníkov Gazpromu. Jedným z dôvodov je zavedenie cla pre Ukrajinu. Rusko bolo ochotné Kyjevu clo odpustiť, čím by cena plynu klesla o 100 USD. Ale Ukrajina pripomína, že túto úľavu by mohla Moskva kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn, až potom je ochotná zaplatiť.