Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

R.Fico: V roku 2015 chceme vytvoriť rezervu na ďalší sociálny balík

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér to avizoval na tlačovej konferencii po tom, ako parlament schválil zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody, ktorá je súčasťou tohtoročného sociálneho balíčka Smeru-SD.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Vláda Roberta Fica plánuje aj v budúcom roku pripraviť ďalšie opatrenia. Premiér to avizoval na dnešnej tlačovej konferencii po tom, ako parlament schválil zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody, ktorá je súčasťou tohtoročného sociálneho balíčka Smeru-SD.

"Ak sa nám bude v budúcom roku dariť konsolidovať, tak sme opäť pripravení hovoriť o tom, ako budeme vedieť pomôcť ľuďom aj v roku 2016. Naše úsilie je veľmi jasné. V roku 2015 si vytvoriť ďalšiu rezervu, ktorú použijeme na ďalší sociálny balík pre ľudí na Slovensku," povedal premiér.

Vláda SR sa chce v budúcom roku zamerať na boj proti daňovým únikom a na lepší výber dane z pridanej hodnoty (DPH). Aj doterajšia konsolidácia totiž priniesla podľa premiéra ovocie. "Slovensko podľa Európskej komisie patrí do elitnej skupiny štyroch štátov, ktoré spĺňajú všetky pravidlá vo vzťahu k rozpočtu, najmä pokiaľ ide o deficit. To je potvrdenie, že naše úsilie ani zďaleka nie je možné označiť za papierové, ako sa niekedy snaží opozícia hovoriť slovenskej verejnosti," konštatoval Fico.

Zároveň uviedol, že doterajšia konsolidácia sa uskutočnila aj na strane výdavkov štátu. "Nie je to iba o tom, že sme navyšovali príjmy štátu, ale aj vo výdavkoch sme boli efektívni. A to nám umožnilo, aby sme vytvorili určitý objem prostriedkov, ktoré používame na takzvaný pozitívny sociálny balíček," vysvetlil Fico s tým, že tieto úspory môže v súčasnosti vláda vrátiť slovenskej verejnosti naspäť v podobe 15 opatrení, ktoré smerujú k zvýšeniu životnej úrovne Slovákov.

Parlament dnes definitívne schválil zavedenie odvodovej úľavy na zdravotné odvody od budúceho roka. "Nízkopríjmovým skupinám ľudí budú znižované zdravotné odvody. To bude znamenať v praxi na jednej strane zvýšenie čistého príjmu ľudí s nízkymi príjmami a na druhej strane to nebude znamenať žiadne náklady pre zamestnávateľa," dodal Fico.