Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezervy japonských firiem vzrástli na rekordných 453 bil. jenov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vnútorné rezervy japonských podnikov mimo finančného sektora dosiahli v období od júla do konca septembra 453,2 bilióna jenov (3,51 bilióna eur), uviedlo v pondelok japonské ministerstvo financií.

Tokio 3. decembra (TASR) - Japonské firmy mimo finančného sektora zaznamenali v 3. štvrťroku rast vnútorných rezerv na nový rekord. Firmy pritom dlhodobo čelia kritike za nedostatočné zvyšovanie miezd a investície.

Vnútorné rezervy japonských podnikov mimo finančného sektora dosiahli v období od júla do konca septembra 453,2 bilióna jenov (3,51 bilióna eur), uviedlo v pondelok japonské ministerstvo financií. Podľa denníka Nikkei tak prvýkrát prekročili hranicu 450 biliónov jenov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 16,5 %, čo je najvýraznejší medziročný rast od konca roka 1980.

Ministerstvo dodalo, že rast rezerv je čiastočne dôsledkom obmedzenia investícií po sérii prírodných katastrof, ktoré zasiahli Japonsko v priebehu 3. štvrťroka. Tie viedli aj k poklesu ekonomiky v 3. štvrťroku, medziročne o 1,2 %.

Japonské podniky sú však bez ohľadu na jednorazové vplyvy kritizované za nedostatočné výdavky na mzdy a investície. Slabo rastúce mzdy udržujú súkromnú spotrebu na nízkej úrovni, čo zasa zasahuje do vývoja ekonomiky.

(1 EUR = 128,99 JPY)