Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rezort diplomacie si prilepší o vyše 6,34 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nárast je spôsobený premietnutím valorizácie platov realizovanej v tomto roku, zvýšením výdavkov na nájomné v zahraničí, výdavkov na rozvojovú spoluprácu a na pomoc krajanom v zahraničí.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Rezort diplomacie by mal na budúci rok hospodáriť so sumou 112,5 milióna eur. Je to o vyše 6,34 milióna eur (5,98 percenta) viac, ako je tomu tento rok. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017, ktorý schválila vláda.

Tento nárast je spôsobený premietnutím valorizácie platov realizovanej v tomto roku, zvýšením výdavkov na nájomné v zahraničí, výdavkov na rozvojovú spoluprácu a na pomoc krajanom v zahraničí a zvýšením kapitálových výdavkov.

Kapitálové výdavky sa plánujú použiť najmä na rekonštrukcie zastupiteľských úradov v zahraničí, nákup dopravných prostriedkov a bezpečnostné úpravy na úradoch v zahraničí.

V rámci kapitálových výdavkov sa rozpisujú výdavky vo výške 5,83 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o 4,73 milióna eur. K nárastu dochádza z dôvodu plánovanej rekonštrukcie budovy Veľvyslanectva v Londýne a objektu Stálej misie v Ženeve.

Z prostriedkov v oblasti rozvojovej spolupráce sa poskytuje pomoc rozvojovým krajinám a krajinám v procese transformácie s tým, že prostriedky sú určené na projekty v prioritných krajinách a na projekty pre programové krajiny. Výdavky na túto oblasť sa navrhujú v sume 6,55 milióna eur, čo predstavuje nárast oproti schválenému rozpočtu v roku 2016 o 565.000 eur (9,44 percenta).

Nárast zaznamenávajú výdavky určené na financovanie projektov v rozvojových krajinách, projektov rozvojového vzdelávania, projektov zameraných na budovanie kapacít a na verejnú informovanosť, rozpočtované na bežných transferoch na rok 2017 v sume 6,22 milióna eur.

Oproti minulému roku sa zvýšia taktiež prostriedky Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Mal by dostať 1,66 milióna eur, čo predstavuje nárast o 200.000 eur (13,4 percenta).