Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: Autodopravcovia majú právo na štrajk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Požiadavky autodopravcov bude minister tlmočiť na rokovaní ministrov na budúci týždeň v Bruseli, dodal rezort dopravy.

Bratislava 29. novembra (TASR) - V stredu rokovali zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) s Ministerstvom dopravy (MD) SR. Autodopravcovia požadujú okamžité vypovedanie Dohody medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave. Narušila podľa nich pomer obchodu a prepráv medzi Slovenskom a Ukrajinou v neprospech slovenských dopravcov. MD SR na sociálnej sieti uviedlo, že autodopravcovia majú právo štrajkovať, no nesmú narušiť život obyvateľov.

"Rešpektujeme právo autodopravcov štrajkovať. Dohodli sme sa, že ak pristúpia k štrajku, budú štrajkovať takým spôsobom, aby príliš nenarušili život obyvateľov východného Slovenska," uviedol rezort dopravy.

UNAS žiada tiež zavedenie povinnosti prepravných povolení pre ukrajinských dopravcov či zavedenie registra ukrajinských vozidiel po vzore Českej republiky, ktorý má umožniť lepšiu vymáhateľnosť pokút a informovanie o prevádzkovateľovi vozidla. Ukrajinské osobné autá a mikrobusy tiež podľa UNAS prepravujú nekontrolovane ľudí zo Slovenska do zahraničia a späť. Je preto potrebné vyriešiť tieto problémy zavedením prepravných povolení, respektíve pravidiel prístupu na trh.

"Požiadavky autodopravcov bude minister tlmočiť na rokovaní ministrov na budúci týždeň v Bruseli," dodal rezort dopravy.

UNAS v pondelok (27. 11.) vyzvala Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky (ČESMAD Slovakia) na stretnutie s cieľom spoločného postupu pri riešení dôsledkov uvoľnenia ukrajinských dopravcov spod prepravných povolení. V prípade, že nepríde k posunu, UNAS avizuje od 1. decembra blokovanie hranice Vyšné Nemecké - Užhorod.