Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy chce obnoviť vlakové spojenie do Rajky a Győru

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Zachar

Navrhované spojenie Bratislava Petržalka – Rajka – Győr a opačne by malo podľa predpokladov ponúkať dopravu v čase silnej dopravnej špičky.

Bratislava 24. marca (TASR) - Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) plánuje od decembra tohto roku obnoviť železničné spojenie Bratislavy s Rajkou a Győrom v Maďarsku. Zámerom je podľa rezortu lepšie prepojenie susedných regiónov.

"Ministerstvo dopravy na základe rastúcej mobility medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou iniciovalo rokovania s maďarskou stranou o obnovení vlakového spojenia. Návrh grafikonu vlakovej dopravy počíta s realizáciou tohto spojenia od decembra 2017," spresnil minister Érsek.

Navrhované spojenie Bratislava Petržalka – Rajka – Győr a opačne by malo podľa predpokladov ponúkať dopravu v čase silnej dopravnej špičky. "Spolu by išlo o 10 spojov v oboch smeroch. Ich nastavenie by zároveň umožňovalo prepojenie až do Budapešti," doplnila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

V súčasnosti je ešte podľa jej slov potrebné splniť všetky požadované legislatívne a technické požiadavky. Vlakové výkony na slovenskej strane by sa mali poskytovať na základe Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme. "Pôjde však o minimálne náklady zo strany štátu, keďže prihraničnú dopravu na maďarskej strane zabezpečuje maďarsko-rakúska spoločnosť GySEV, ktorá predĺži už existujúce spoje na maďarskej strane," dodala Ducká.