Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy doteraz vyčerpal z OPD 88,1 % eurofondových zdrojov

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Od júna tohto roku do dnešného dňa dosiahol pritom podľa hovorcu ministerstva Martina Kóňa čistý nárast čerpania európskych zdrojov viac ako 709 miliónov eur.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ministerstvo dopravy má v súčasnosti v rámci Operačného programu Doprava (OPD) vyčerpaných 88,1 % eurofondových financií. Použitých tak bolo v peňažnom vyjadrení viac ako 2,78 miliardy eur. Plán je pritom podľa rezortu dopravy nastavený tak, že sa nepredpokladá prepadnutie ani jedného eura.

Od júna tohto roku do dnešného dňa dosiahol pritom podľa hovorcu ministerstva Martina Kóňa čistý nárast čerpania európskych zdrojov viac ako 709 miliónov eur.

"Zvýšená dynamika čerpania je výsledkom opatrení, ktoré prijala Európska komisia, vláda SR a naše ministerstvo," konštatoval šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Pripomenul, že počas tejto vlády štát rozostaval vyše 100 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest a do konca volebného obdobia je reálne uzavrieť ešte diaľničné tendre v celkovej dĺžke takmer 30 kilometrov, ktoré budú financované už z nových eurofondov. "Máme pripravený dostatočný zásobník projektov na nové obdobie, aby sme začali čerpať plynule od začiatku,“ dodal minister.

OPD je v súčasnosti podľa ministerstva plne odblokovaný a platby z fondov EÚ sú plynulé a bez obmedzení. Za doterajšie najúspešnejšie projekty tohto operačného programu považuje rezort dopravy napríklad úsek diaľnice D1 Sverepec - Vrtižer, nákup nových vlakov či modernizáciu železničnej trate z Nového Mesta nad Váhom po Zlatovce a z Trenčianskej Teplej po Belušu. Ale tiež aj rýchlostnú cestu R1 v úseku zo Žarnovice po Šášovské Podhradie či rýchlocestu R4 Košice - Milhosť.