Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: O budovanie cyklotrás je veľký záujem

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najviac projektov podľa rezortu predložili mestá Bratislava a Trnava. Priemerné náklady na kilometer potenciálnej cyklotrasy sú necelých pol milióna eur.

Bratislava 2. februára (TASR) - Streda 31. januára bol posledný termín v rámci druhej cyklovýzvy z plánu obnovy na predkladanie žiadostí na výstavbu cyklotrás. Samosprávy a jedno združenie obcí dovtedy zaslali 65 žiadostí na výstavbu 191 kilometrov nových cyklotrás dovedna za 80 miliónov eur, informovalo Ministerstvo dopravy (MD) SR v piatok.

"Počet žiadostí nám jednoznačne ukazuje, že cyklodoprava na Slovensku zažíva boom. V tejto druhej výzve sme na výstavbu cyklotrás vyčlenili 35 miliónov eur s DPH, avšak záujem je viac ako dvojnásobný. To je pre nás jasné znamenie, že takéto projekty majú význam. Prednedávnom sa nám navyše podarilo podpísať aj zmluvy s úspešnými žiadateľmi v prvej cyklovýzve, vďaka ktorej pribudne 72 kilometrov cyklotrás naprieč celým Slovenskom," povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

Najviac projektov podľa MD predložili mestá Bratislava a Trnava. Priemerné náklady na kilometer potenciálnej cyklotrasy sú necelých pol milióna eur.

Výstavba cyklotrás je financovaná z európskych zdrojov v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Ministerstvo dopravy v súčasnosti pripravuje aj tretiu cyklovýzvu, ktorú plánuje vyhlásiť ešte tento rok.