Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy spúšťa prieskum o tom, ako Slováci cestujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Anketári sa budú na zastávkach, vo vlakoch či v domácnostiach pýtať ľudí odkiaľ a kam cestujú, ako často či za akým účelom.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Na Slovensku prebehne od mája až do augusta celoslovenský dopravný prieskum. Anketári sa budú na zastávkach, vo vlakoch či v domácnostiach pýtať ľudí odkiaľ a kam cestujú, ako často či za akým účelom. Takéto zisťovanie má podľa ministerstva dopravy pomôcť rozvoju dopravy na Slovensku.

"Prosíme cestujúcich a vybrané domácnosti, aby boli ústretoví a zapojili sa do dopravného prieskumu a na otázky pravdivo odpovedali," apeloval na verejnosť hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Tak môžu podľa neho pomôcť získať lepší obraz o spôsobe cestovania alebo využívania dopravných prostriedkov v danom regióne.

Dopravný prieskum bude zameraný na všetky druhy dopravy. Vzniká ako požiadavka Európskej komisie pre programové obdobie určené na roky 2014 až 2020 a bude financovaný z eurofondov. "Výsledky prieskumu budú slúžiť pri pripravovaných projektoch z dopravnej infraštruktúry, ktoré budú financované z peňazí Európskej únie, kde musíme zdôvodniť ich opodstatnenosť," vysvetlil Kóňa.

Okrem toho bude možné podľa jeho slov v softvéri, ktorý vznikne z výsledkov prieskumu, zistiť napríklad intenzita dopravy, zaťaženie dopravnej siete, frekvencia cestujúcich, cestovné časy, náklady alebo údaje o regionálnych producentoch dopravy a podobne.

Anketári budú oslovovať cestujúcich na autobusových zastávkach, vo vlakoch, ale aj na letiskách. Zároveň navštívia aj 10.000 domácností v šiestich krajoch a budú skúmať ich mobilitné správanie. Prieskum sa neuskutoční iba v Bratislavskom a Trnavskom kraji, keďže v nich sa realizoval nedávno. Prieskum bude anonymný.