Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rezort financií pripravuje podľa SaS ďalšie zvyšovanie daní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

SAS vyzýva ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby prezradil detaily a plány na zvyšovanie daní.

Bratislava 14. februára (TASR) - Opozičná SaS je presvedčená, že balík opatrení na konsolidáciu verejných financií pre budúci rok bude opäť postavený najmä na zvyšovaní príjmov štátu. Vyzýva preto ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby prezradil jeho detaily a plány na zvyšovanie daní.

"Na jednej strane minister financií chlácholí finančné trhy rečami o budúcej konsolidácii vo výške 1,5 miliardy eur, len aby Slovensko dokázalo predať dlhopisy, aby sme dokázali zabezpečiť financovanie rastúceho dlhu. Na druhej strane nie je schopný alebo ochotný informovať o akýchkoľvek podrobnostiach, inými slovami nechce informovať občanov o tom, čo ich čaká," vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR podpredseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS).

Pripomenul, že minister financií už pre tento rok pripravil konsolidačný balík, ktorý je takmer celý založený na zvýšení príjmov verejných financií. Ide pritom o škodlivý prístup, pretože to platia firmy, občania a všetci tí, ktorí tvoria hodnoty, zhodnotil opozičný poslanec. Naopak, výdavky vlády sa nijako neobmedzili a vláda prišla s viacerými novými.

"Všetky tieto fakty z nedávnej minulosti, plus presakujúce informácie má oprávňujú tvrdiť, že aj ďalšiu konsolidáciu plánuje minister Kamenický práve na úkor občanov," vyhlásil Viskupič. Spomenul napríklad novú daň zo sladených nápojov, zrušenie klesania bankovej dane alebo vyššiu daň z príjmov lepšie zarábajúcich ľudí.

Pripomenul, že už v súčasnosti existujú dve sadzby dane z príjmov fyzických osôb. Základná sadzba je 19 % a tí, ktorí zarábajú niečo viac ako 47.000 eur ročne, platia 25 % zo sumy presahujúcej tento základ. "Napriek tomuto faktu občanom, ktorí si dovolia lepšie zarábať, informácie hovoria o tom, že nad 100.000 ročne, sa vláda nehanbí vyrobiť ďalšiu ešte vyššiu kategóriu zdanenia, hovorí sa o 35 %," upozornil poslanec.

SaS je podľa neho dlhodobo a zásadne proti zvyšovaniu daní, pretože to demotivuje tvoriť hodnoty. Vyššie zdanenie naopak motivuje úspešných ľudí odísť zo systému zamestnania a hľadať si inú alternatívu, prípadne úplne odísť do zahraničia za nižším zdanením, varoval Viskupič.

"Problém socializmu a ľavicovej politiky je v tom, že jedného dňa sa minú peniaze tých druhých. Presne toto robí vláda. Chce rozdávať, kupovať si svojich voličov. Na to, aby to mala z čoho platiť, ide žmýkať tých, ktorí tvoria hodnoty," zhodnotil predseda SaS Richard Sulík.