Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rezort financií údajne plánuje zrušiť emisnú daň

Foto: TASR/Martin Baumann

S odvolaním sa na bližšie nekonkretizovaný zdroj z prostredia vlády o tom v dnešnom vydaní informujú Hospodárske noviny (HN).

Bratislava 4. júna (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR plánuje zrušiť 80-% emisnú daň, ktorú zaviedol ešte exminister Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a ktorá sa vzťahuje na približne sto firiem pôsobiacich na Slovensku. S odvolaním sa na bližšie nekonkretizovaný zdroj z prostredia vlády o tom v dnešnom vydaní informujú Hospodárske noviny (HN).

Daň zo zisku z predaja emisií má tento rok priniesť štátu 44 miliónov eur. Namiesto nej chce rezort financií peniaze získať úpravou dane z príjmu, ktorú plánuje zvýšiť všetkým firmám zo súčasných 19 na 23 %. Ministerstvo tento plán zatiaľ nekomentuje. "Vzhľadom na to, že ministerstvo financií sa v súčasnosti zaoberá najmä konsolidáciou verejných financií, k uvedenej problematike sa vyjadrí v krátkom čase," reagoval poradca ministra financií Radko Kuruc.

Exminister Mikloš na otázky HN neodpovedal, jeho stranícky kolega Ivan Štefanec úvahy o zrušení dane považuje za zvláštne. "V čase, keď vláda potrebuje konsolidovať verejné financie, uvažuje o zrušení daní za životné prostredie. V prvom rade by mala šetriť na sebe a nezvyšovať dane občanom," odkázal kabinetu podpredseda SDKÚ-DS.

Proti emisnej dani protestovali firmy od jej zavedenia, U.S. Steel kvôli nej hrozil žalobou. Podmienky dane začala posudzovať aj Európska komisia (EK) a Ústavný súd (ÚS) SR. "Sme presvedčení, že čo najskoršie zrušenie emisnej dane zabráni škodám za prehraté súdne spory a náhradám škôd na úkor daňovníkov," reagoval pre HN na zámer vlády výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.