Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort zvyšuje odhad výberu daní a odvodov o 278 miliónov eur

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Foto: TASR/Michal Svítok

Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol štátny tajomník rezortu Radko Kuruc. Hlavným dôvodom je vyšší výber dane z príjmov právnických osôb a oveľa lepší vývoj na trhu práce.

Bratislava 30. júna (TASR) - Ministerstvo financií zvyšuje odhad výberu daňových a odvodových príjmov na tento rok o 278 miliónov eur. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol štátny tajomník rezortu Radko Kuruc.

"Hlavným dôvodom je vyšší výber dane z príjmov právnických osôb a taktiež oveľa lepší vývoj na trhu práce. Nezamestnanosť sa znižuje a zamestnanosť rastie výraznejšie ako boli predpoklady," vysvetlil.

Finančná správa tiež podľa neho pokračuje vo zvyšovaní efektivity výberu dane z príjmov právnických osôb, dane z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebných daní. "Na roky 2017 až 2019 zvyšujeme taktiež odhad výberu daní. Postupne by to malo byť viac od 224 do 131 miliónov eur," vyčíslil.

Aktuálna prognóza však ešte podľa Kuruca nepočíta s brexitom. Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) je preto negatívnym rizikom tejto prognózy. Na vyčíslení jeho dopadov na slovenskú ekonomiku však už ministerstvo pracuje. "Pracujeme na aktualizácii prognózy, máme predbežne vyčíslené nejaké dáta. V priebehu niekoľkých dní ich zverejníme," avizoval štátny tajomník.