Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva analyzoval podnikateľské prostredie

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR – Jakub Kotian

Tri vládou schválené, takzvané antibyrokratické balíčky majú firmám uľahčiť ich podnikanie. Súčasťou je aj obmedzenie niektorých povinností dokladovať viacerým štátnym úradom rovnaké potvrdenia.

Bratislava 18. marca (TASR) – Najdôležitejšie podmienky na rozvoj a konkurencieschopnosť podnikateľského prostredia na Slovensku sú jeho predvídateľnosť, jasné smerovanie hospodárskej politiky vlády, elektronizácia verejnej správy, zmapovanie legislatívneho prostredia a vymožiteľnosť práva. Vyplýva to zo záverov Správy o stave podnikateľského prostredia v SR, ktorú v pondelok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Každý podnikateľský zámer má svoje odhady do budúcnosti, ale ak sa niektoré 'parametre' menia ad hoc, môže sa stať, že podnikateľský zámer sa nepodarí, prípadne musí byť modifikovaný. Sem patrí legislatívne, ako aj ekonomické prostredie, ale aj účinnosť noviel dôležitých zákonov k jednému dátumu," uvádza materiál. Práve nestabilné podnikateľské prostredie a časté zmeny zákonov boli terčom kritiky nielen opozície, ale aj zamestnávateľských zväzov, a prispeli k poklesu Slovenska v rebríčkoch medzinárodných organizácií.

Podstatnou časťou správy je zmapovanie doterajších predložených opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Tri vládou schválené, takzvané antibyrokratické balíčky majú firmám uľahčiť ich podnikanie. Súčasťou týchto opatrení je aj obmedzenie niektorých povinností dokladovať viacerým štátnym úradom rovnaké potvrdenia. Zjednodušiť by sa malo napríklad povoľovacie konanie na oznamovanie otvorených prevádzok bez rizika, jednoduchšia by mala byť žiadosť o uvedenie priestorov do prevádzky. Informačné systémy verejnej správy by sa mali rozšíriť o údaje, ako sú napríklad potvrdenie o návšteve školy, o daňových nedoplatkoch či potvrdenie o nedoplatkoch na sociálnom a zdravotnom poistení.

MH SR zdôraznilo že v zlepšovaní podmienok na podnikanie je nevyhnutná spolupráca s ostatnými rezortmi a orgánmi štátnej správy, ale aj súčinnosť subjektov dotknutých prichádzajúcimi zmenami.