Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva sa zákon o ochrane spotrebiteľa meniť nechystá

Na snímke minister hospodárstva SR Pavol Pavlis Foto: TASR/Martin Baumann

Rezort nevie ani o plánovanej novelizácii Občianskeho zákonníka ministerstvom spravodlivosti.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v súčasnosti nepripravuje žiadnu priamu alebo nepriamu novelu zákona o ochrane spotrebiteľa a nevie ani o plánovanej novelizácii Občianskeho zákonníka ministerstvom spravodlivosti. Uviedla to pre TASR hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková v reakcii na vyjadrenia riaditeľa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondreja Mateja, podľa ktorého vláda potichu chystá zmeny v legislatíve, ktoré zásadne ovplyvnia najmä menších dodávateľov elektrickej energie.

Matej tento týždeň upozornil, že nepriame novely týchto zákonov bez možnosti ich pripomienkovania majú zaviesť jednotnú podobu 14-stranovej zmluvy, ktorá zoberie obchodníkovi možnosť dohodnúť si so zákazníkom individuálnu cenu a podmienky. Za ďalší problém označil zrušenie splnomocnenia na tretie osoby. "Môže to viesť k tomu, že sa výrazne posilní vplyv veľkých a silných hráčov, ktorí majú zároveň distribúciu a predaj elektriny. Keby táto novela nadobudla účinnosť, de facto prestane existovať konkurencia pri predaji koncovej ceny energie," obáva sa šéf IDH.

Žiaková nevylúčila, že by mohlo ísť o poslaneckú aktivitu, s ktorou ministerstvo zatiaľ nie je oboznámené. Zdôraznila však, že legislatívne pravidlá nepripúšťajú možnosť schválenia akéhokoľvek vládneho návrhu zákona bez medzirezortného pripomienkového konania. "V akútnych prípadoch pravidlá umožňujú skrátené pripomienkové konanie, avšak aj v tomto prípade musí byť na pripomienky lehota aspoň sedem dní," vysvetlila.

Ako dodala, všetky návrhy zákonov sa musia publikovať na portáli právnych predpisov rezortu spravodlivosti, kde môže každý sledovať legislatívny proces. Prostredníctvom portálu sa na pripomienkovom konaní môže zúčastniť aj verejnosť cez individuálne alebo hromadné pripomienky. "Neprichádza teda do úvahy, aby sa nejaká nepriama novela zákona udiala bez vedomia verejnosti," uzavrela hovorkyňa MH.