Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva vyčlenil na smart city projekty vyše milión eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Na základe minuloročného záujmu zo strany podnikov a samosprávy sa rezort rozhodol pokračovať v podpore projektov inteligentných miest aj v roku 2019. 

Bratislava 30. septembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva SR vyčlenilo viac ako 1 milión eur na podporu smart city projektov, ktorá nadväzuje na minuloročnú priamu podporu, v rámci ktorej bolo prerozdelených takmer 500.000 eur. Žiadosti je možné v tomto roku predkladať do 4. októbra 2019. TASR o tom informovala generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií ministerstva Miriam Letašiová.

Na základe minuloročného záujmu zo strany podnikov a samosprávy sa rezort rozhodol pokračovať v podpore projektov inteligentných miest aj v roku 2019. „Ide o prvý podporný mechanizmus z dielne MH SR pre smart city riešenia priamo zo štátneho rozpočtu," priblížila generálna riaditeľka. Firmy podľa jej slov prichádzali so zmysluplnými projektmi a riešeniami v oblasti inteligentného osvetlenia a parkovania, monitorovania spotreby energie, demografickom zisťovaní správania sa obyvateľstva, ktoré môžu pomôcť mestám a predovšetkým obyvateľom zlepšiť kvalitu života. 

V rámci pilotnej výzvy vyhlásenej v roku 2018 sme podporili 10 projektov inovatívnych malých a stredných firiem v rôznych oblastiach aplikácie technológií v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Trenčíne, Trnave, Poprade, Hlohovci, Banskej Štiavnici, Dolnom Kubíne a Senci, uzavrela.