Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva: V otázke šetrenia sme pripravení na diskusiu

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR Pavel Neubauer

Za spomalením rastu slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka sú podľa Kamenického najmä externé faktory.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR je v otázke šetrenia v rezorte pripravené na diskusiu. Uviedol to pre TASR hovorca MH SR Maroš Stano v reakcii na výzvu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby ministerstvá z dôvodu spomaľovania slovenskej ekonomiky v 2. štvrťroku 2019 šetrili.

"Na druhej strane, rezort pozorne vníma vážne signály ochladenia ekonomiky a upozorňuje, že treba, naopak, zvážiť aj náklady na prípadné opatrenia, ktoré stabilizujú a podporia hospodársky rast. V tejto súvislosti budú v septembri pokračovať rokovania s predstaviteľmi priemyslu a so sociálnymi partnermi. Potrebné opatrenia by sa mali prijať v závislosti od prognóz a aktuálneho vývoja ekonomiky," spresnil Stano.

Za spomalením rastu slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka sú podľa Kamenického najmä externé faktory. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa však spomalil výraznejšie, než rezort financií očakával. Ak aktuálne spomalenie bude pokračovať v druhom polroku, situácia bude podľa ministra Kamenického vážna. Pripustil aj ohrozenie cieľa vyrovnaného rozpočtu v tomto roku. Vyzval preto ministrov, aby začali šetriť.