Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Rezort kultúry dostane o 41 miliónov eur viac

Budova Ministerstva kultúry na Námestí SNP v Bratislave. Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Cibulková

Čo oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 predstavuje 20-percentný medziročný nárast.

Bratislava 29. novembra (TASR/Tablet.TV) - Ministerstvo kultúry dostane zo štátneho rozpočtu v roku 2017 takmer 244 miliónov eur, čo oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 (203 miliónov eur) predstavuje 20-percentný medziročný nárast.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2017 z dielne ministerstva financií, ktorý dnes schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. "Zvýšenie pokrýva veľmi dôležité veci, ako je rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG), dokončenie Múzea holokaustu v Seredi, ale aj zásadné zvýšenie prostriedkov na obnovu pamiatok v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom," skonštatoval už po zverejnení návrhu rozpočtu minister kultúry SR Marek Maďarič. Nárast disponibilných prostriedkov umožní podľa jeho slov aj udržateľnosť projektov v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS).

V oblasti kapitálových výdavkov, kde došlo k jednému z najvyšších nárastov, dostane rezort 20,8 milióna eur, čo je o 14,5 milióna eur viac, ako bolo rozpočtované na rok 2016. Z uvedenej sumy je 12 miliónov eur účelovo určených na pokračovanie rekonštrukcie a modernizácie SNG, zvyšná časť je rozpočtovaná na dokončenie výstavby Múzea holokaustu v Seredi.

O viac ako 30 percent sa zvýšia prostriedky v oblasti inštitucionálnej podpory organizácií rezortu kultúry. Rozpočtovaná suma 121 miliónov eur je o 28 miliónov eur vyššia, ako bola v roku 2016.




Na svoj dotačný systém v roku 2017 má rezort rozpočtovaných 16 miliónov eur, z toho 12 miliónov eur bude možné použiť na rekonštrukciu a obnovu kultúrnych pamiatok v rámci programu Obnovme si svoj dom, čo je v porovnaní s rokom 2016 viac o 7,4 milióna eur.

Celkový rozpočtovaný objem transferov pre verejnoprávne inštitúcie v sume 53 miliónov eur predstavuje zvýšenie oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 v absolútnom vyjadrení o 5,79 milióna eur, čo predstavuje 12-percentný nárast.

Výrazne sa zvyšuje objem prostriedkov pre Audiovizuálny fond (približne o 5,5 milióna eur), čo súvisí s rozpočtovaním zdrojov na podporu audiopriemyslu a na krytie oprávnených výdavkov pre filmové projekty subjektov, ktoré sa rozhodli v rámci svojich produkcií investovať na Slovensku najmenej dva milióny eur.

Po zohľadnení očakávaného vývoja v roku 2016 štát pristúpil k zvýšenej podpore zabezpečenia služby verejnosti aj v oblasti spravodajstva zvýšením zdrojov pre Tlačovú agentúru SR (TASR) v roku 2017 o 0,3 milióna eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 13,6 percenta.