Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort má novú verziu stránky s údajmi o vývoji verejných financií

Ilustračné foto. Foto: FerratumBank

Nová verzia stránky sľubuje návštevníkom viaceré novinky, zlepšenia a vyšší užívateľský komfort.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR spustilo novú verziu internetovej stránky rozpočet.sk. Doterajšia verzia webu fungovala už od roku 2011. Nový portál podľa MF SR umožní detailnejší a transparentnejší pohľad na verejné financie.

Nová verzia stránky sľubuje návštevníkom viaceré novinky, zlepšenia a vyšší užívateľský komfort. "Ľudia tu nájdu úplne podrobný prehľad príjmov a výdavkov štátu, reálny stav verejných financií, ale napríklad aj informácie o financovaní miest a obcí," uviedol v správe pre médiá štátny tajomník MF SR Radko Kuruc.

Na spustení novej stránky sa podieľali nielen zamestnanci MF SR, ale aj externí konzultanti z neziskového prostredia. Podobne ako pri registri účtovných závierok, aj v tomto prípade môžu užívatelia využívať rozhranie API na prístup k dátam a ich analýzu. Používatelia podľa MF SR ocenia okrem množstva podrobných informácií aj náučné videá o zostavovaní rozpočtu, interaktívne grafy, vďaka ktorým budú môcť tok verejných peňazí skúmať doslova až do posledného eura.

Nový portál využíva dáta primárne zo systému RIS, ktorý už viac ako 20 rokov pomáha pri zostavovaní a riadení rozpočtu Slovenskej republiky. Vďaka tomu obsahuje aj historické dáta o čerpaní rozpočtu v predchádzajúcich rokoch, čo by mohli oceniť najmä ekonómovia, analytici, novinári, ale aj mimovládne organizácie. Rovnaké rozpočtové dáta pritom používa aj samotné ministerstvo.

"Naše údaje tak sprístupníme všetkým bez výnimky. Verím, že stránka poskytne zaujímavé informácie širokej verejnosti a bude užitočným nástrojom pre odbornú verejnosť," dodal Kuruc.