Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rezort práce chce o návrhu rozpočtu s MF SR ešte rokovať

Ján Richter Foto: TASR/Henrich Mišovič

V budúcom roku má rezort práce podľa návrhu rozpočtu hospodáriť s 2,24 miliardy eur, čo oproti schválenému rozpočtu na tento rok predstavuje nárast o 6,01 %, teda o 127 miliónov eur.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) plánuje s Ministerstvom financií (MF) SR o návrhu rozpočtu na najbližší rok ešte rokovať.

"Vnímam to ako prvý návrh rozpočtu zo strany Ministerstva financií. Každopádne sme sa dohodli, že sa ešte stretneme. Je viacero vecí, ktoré ešte budeme pripomienkovať, čo je štandardné," priblížil pre TASR šéf rezortu práce.

Zároveň uviedol, že vďaka prijatým zmenám v oblasti čerpania dávok v hmotnej núdzi, pravdepodobne v tomto roku klesnú rozpočtované výdavky rezortu práce. "Nami prijaté opatrenia v adresnosti sociálnych dávok majú bezprostredný účinok. Reálne predpokladáme, že 15.000 až 20.000 poberateľov hmotnej núdze v tomto roku z objektívnych dôvodov skončí. Najmä tí, ktorí popri dávkach doteraz pracovali načierno. Zároveň dávame projektmi zamestnávateľom dobrý dôvod na to, aby sa rozhodli ich zamestnať legálne. To má bezprostredný vplyv aj na tvorbu rozpočtu, pretože vždy sa pri jeho zostavovaní pre budúci rok vychádza aj z vývoja prostriedkov v tomto období," zhodnotil Richter.

Niektoré položky v rámci výdavkov rezortu však musia podľa neho zostať otvorené. "Minimálne pri sociálnych dávkach. Lebo dnes hovoriť o tom, koľko ľudí bude na ne skutočne odkázaných, je nemožné. Ľuďom sa aj vďaka príjmom, alebo priznaným dôchodkom môže automaticky znížiť potreba sociálnych dávok. Práve preto je tu vždy flexibilita a dohoda s MF SR na istom rozsahu, ktorý sa operatívne vie doplniť podľa reálnych potrieb v príslušnom kalendárnom roku. V priebehu septembra sa k návrhu rozpočtu ešte určite vrátime," priblížil minister práce.

V budúcom roku má rezort práce podľa návrhu rozpočtu hospodáriť so sumou 2,24 miliardy eur, čo oproti schválenému rozpočtu na tento rok predstavuje nárast o 6,01 %, teda o 127 miliónov eur.

V rámci výdavkov na sociálnu inklúziu sa budú financovať všetky uplatňované dávky, príspevky v hmotnej núdzi a dotačné programy pre deti z nízkopríjmových skupín, dávky na podporu rodiny, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, vianočný príspevok dôchodcom, či výdavky na podporu sociálnych služieb.

V budúcom roku má ísť na sociálnu inklúziu z rozpočtu celkovo 1,82 miliardy eur, čo oproti schválenému rozpočtu na tento rok predstavuje pokles o 0,77 %. "Na program pomoci v hmotnej núdzi sa v roku 2015 rozpočtuje 298 miliónov eur, čo oproti schválenému rozpočtu pre rok 2014 predstavuje pokles o 0,88 %," píše sa v návrhu rozpočtu. Len na samotné dávky v hmotnej núdzi by malo ísť 271 miliónov eur. "To predstavuje medziročné zníženie oproti roku 2014 o 1,51 milióna eur. Dôvodom je vývoj v počte poberateľov," uvádza sa v návrhu rozpočtu.

Ako ďalej vyplýva z návrhu rozpočtu, na podporu rodiny sú vyčlenené výdavky v objeme 741 miliónov eur. Z toho na prídavok na dieťa má v budúcom roku ísť 326 miliónov eur, čo je medziročne viac o 5,17 milióna eur. "Dôvodom je nárast predpokladaného počtu nezaopatrených detí v roku 2015," píše sa v návrhu rozpočtu. Na rodičovský príspevok sa rozpočtujú zdroje v objeme 358 miliónov eur, poistné platené štátom má dosiahnuť 251 miliónov eur a peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného poistenia sú pre budúci rok rozpočtované vo výške 247 miliónov eur.